PRÁCE 🧰

Jak se změnila série Fast and Furious od prvního filmu?

2. 2. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Na mnoho populárních filmových sérií se po čase zapomene. Rychle a zběsile ale není jednou z nich. Jak moc se série FF změnila?

Jak se změnila série Fast and Furious od prvního filmu?

Začalo to všechno jen jako pouliční závody, ale za posledních více, než dvacet let se vyvinul v solidní příběh. První film z roku 2001 byl jednoduchým příběhem o pouličních závodnících, kteří se snaží vyhnout policii. Ale brzy se série začala rozšiřovat a zdokonalovat.

Jak se měnily hlavní atributy

Další filmy se zaměřily na mezinárodní špionáž, terorismus, a dokonce i apokalypsu. Přestože se příběhy měnily, jedna věc zůstala stejná: rodina. Postavy Rychle a zběsile jsou vždy připraveny se navzájem podporovat, bez ohledu na to, co se děje. Rychle a zběsile je jedním z nejúspěšnějších filmových seriálů všech dob. Je to důkaz toho, že pokud máte silný příběh a dobré postavy, můžete uspět i v dnešním přeplněném filmovém světě.

Dom a Brian vtrhli do kina a do filmové popkultury v roce 2001 filmem Rychle a zběsile. Od té doby už nic nebylo jako dřív. Po pouhém jednom filmu se Rychle a zběsile změnilo v mnoha ohledech a položilo základy svého současného obrovského úspěchu.

V následujících letech se Rychle a zběsile stále více odkláněla od pouličních závodů a více se zaměřovala na akci, dobrodružství a rodinu. Filmy se staly stále akčními, více nelogickými a velkolepějšími, ale jejich úspěch byl stále větší. V roce 2025 se do kin dostane druhá část 10. dílu Rychle a zběsile, pojmenovaný Fast X: Part 2 a podle tvůrců je možné, že se zde opět objeví Brian, pomocí umělé inteligence.

Brian O'Conner

Brian O'Conner je fiktivní postava a bývalý hlavní protagonista filmové série Rychle a zběsile. Ztvárnil jej Paul Walker a poprvé se objevil na filmovém plátně společně s dalším protagonistou Dominicem Torettem ve filmu Rychle a zběsile. Herec Paul Walker tragicky zahynul 30.11.2013 při nehodě v Los Angeles, kdy seděl na místě spolujezdce se svým přítelem ve voze Porsche, jeli přitom na charitativní akci, kterou pořádal sám Walker, na pomoc obětem tajfunu na Filipínách. Po nárazu do stromu (prý kvůli sjetým pneumatikám) Walker ještě žil. Jeho smrt přivodily požár a následná exploze o minutu později.

Od pouličních závodníků k neohroženým hrdinům

Jednou z nejvýraznějších změn mezi prvním filmem Rychle a zběsile a těmi následujícími je stupeň odolnosti hlavních hrdinů. Dom a jeho parta byli sice vynikající řidiči a bojovníci, ale stále byli jen lidmi. Od čtvrtého dílu se rodina proměnila v nesmrtelné superhrdiny. Všichni přežili ohromné přestřelky, exploze a nehody, a to i vícekrát. Účastnili se i neuvěřitelných kaskadérských kousků. Mezitím Dom neúnavně likvidoval hordy zlosynů.

Místa se mění

V prvním filmu Rychle a zběsile se Dom a Brian pohybovali pouze v několika ulicích Los Angeles. Jedinou výjimkou byl Mexiko, kam Dom utekl, a Miami, kam se Brian přestěhoval v druhém díle. I přes změnu prostředí zůstaly tyto destinace stále součástí losangeleského podsvětí, kde se Dom a Brian poprvé setkali. Od filmu Tokijská jízda (Fast and Furious: Tokyo Drift) se však svět Rychle a zběsile začal výrazně rozšiřovat jak geograficky, tak i po stránce rozsahu. Poprvé opustili americká velkoměsta a vydali se do Brazílie (Rychle a zběsile 5), Ruska (Rychle a zběsile 8) a dalších zemí. Podzemní svět Rychle a zběsile, který byl dříve ovládán zloději a podvodníky, se začal plnit špiony (Pan Nikdo), teroristy (Cipher) a legendárními žoldáky (Deckard Shaw).

A co vy? Co říkáte na změnu filmové série Fast and Furious? Koukáte stále na nové díly, nebo jste skončili po tom třetím. Napište nám do komentářů.

Zdroj info: Fast and Furious Fandom.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články