PRÁCE 🧰

Jak změnit vlastníka nebo provozovatele vozidla v registru

6. 10. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Kromě převodu automobilu v registru bude nutné ještě změnit vlastníka nebo provozovatele auta. Bude tedy nutné zajít znovu na úřad.

Změna vlastníka nebo provozovatele vozidla

Změna vlastníka nebo provozovatele vozidla

Pro změnu vlastníka nebo provozovatele vozidla platí stejná pravidla jako pro přepis auta. Změna vlastníka, včetně provozovatele musí být zařízena do 10 dnů od koupě vozu. Týká se to všech osob, které si pořídili nové vozidlo, zdědili jej anebo naopak, pokud jej prodali nebo darovali někomu jinému. V těchto všech případech je nutné provést změnu.

Žádost o změnu vlastníka nebo provozovatele vozidla

Žádost o změnu vlastníka nebo provozovatele vozidla můžete podat na kterémkoli úřadu obce s rozšířenou působností. Neplatí tedy, že to musí být nutně v místě bydliště. Nicméně na úřad se musíte vždy dostavit osobně, věc nelze vyřídit online. Cena za změnu vlastníka nebo provozovatele vozidla je 800 korun.

Tento úkon se dělá zejména proto, že je nutné převést vlastnická práva auta na nového majitele. Žádost musí podat jak starý, tak i nový majitel. Ale pozor, jestliže provozovatel vozu bude někdo třetí, i ten musí připojit žádost.

Vše byste měli provést včas, neboť nedodržení lhůty by znamenalo sankci až 50 000 korun. Je vhodné, aby obě strany spolupracovaly a žádost se vyřídila v co nejkratší lhůtě. Někdy se ale může stát, že jedna strana nebude nebo nechce spolupracovat, a tak je v takovém případě možné, že úřad zahájí správní řízení na základě žádosti jednoho z účastníků (přesněji toho, který spolupracuje).

Dokumenty pro změnu vlastníka nebo provozovatele vozidla

S sebou na úřad je nutné si vzít několik dokumentů pro změnu vlastníka nebo provozovatele vozidla a je tedy vhodné si je připravit doma, ať nic nezapomenete. Jedná se o:

  • žádost o zápis změny vlastníka nebo provozovatele
  • doklady všech zúčastněných
  • zelenou kartu
  • malý a velký techničák
  • protokol o provedení evidenční kontroly (pozor nesmí být starší jak 30 dní)

Jestliže některý z účastníků nemůže být přítomen, je nutné, aby poskytl úředně ověřenou plnou moc.

Zdroj info: Portál občana.
Zdroj médií: Depositphotos.
Pavel Táborský

Autor článku
Pavel je člověk, který má rád moderní technologie a přesně i taková auta. Když má volnou chvíli jezdí na různé automobilové srazy a jeho druhým domovem jsou závodní okruhy. 

Podobné články