PRÁCE 🧰

Tipy a rady, jak správně umýt auto

5. 10. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Autokosmetika, autodoplňky a mytí auta Mytí a čištění auta

Umývání auta patří k těm méně náročnějším aktivitám kolem vozu. Pokud nechcete zajíždět do automyčky, ať už z jakéhokoliv důvodu, můžete auto umýt i sami před domem. A to podle následujícího podrobného návodu.

Jak umýt auto v domácích podmínkách

Kvalitní autokosmetika

Nejdůležitějším krokem je nakoupení kvalitní autokosmetiky na auto. Váš vůz sice můžete umýt i vodou se saponátem, ale hrozí zde velké odmaštění laku, který pak bude víc náchylný na zachytávání nečistot a mechanické poškození. Kvalitní autokosmetikou omezíte poškození laku na minimum. Ano, je sice možné, že si lak někde omylem poškrábete, ale vždycky se to dá zachránit.

Před samotným čištěním je důležité připravit také sebe. Odborníci doporučují sundat všechny hodinky, prstýnky, náramky a raději i mikiny s kovovými částmi a cvočky, aby nemohlo dojít k poškrábání laku například zipem, či k pokažení hodinek vlivem vody.

Na mytí auta použijte hadici

Pokud se chystáte na umývání auta doma, rozhodně se na něj hned nevrhejte s hadrem a houbou, ale dejte přednost hadici s vodou a čistícím prostředkem. Pokud byste umývali auto mokrou hadrou, nečistoty na autě by mohly spolu s hadrou působit jako smirkový papír, kterým si lak poškrábete.

Tipy a rady, jak správně umýt auto

Auto můžete postříkat speciálním roztokem, který pomůže odstranit mouchy a mastnotu z auta. Roztok se nechá chvíli působit a poté se spláchne. Předmytím hadicí s vodou a čističem nejdříve opláchněte ty nejznečištěnější části. Špína malinko povolí a jde pak lépe dolů. Poté jednoduše pokračujte od střechy směrem dolů a všechny hrubé nečistoty jednoduše spláchněte. Nezapomeňte také na podběhy vozu.

Čištění kol a disků

Nezapomeňte ani na kola. Ty můžete postříkat speciálním prostředkem, který působením zrudne až zčerná a stačí jej pouze opláchnout vodou a kola budete mít krásně čistá a lesklá. Nečistoty z kol rozhodně nesundávejte ocelovým kartáčem, či jinými kovovými předměty. Ale můžete je čistit například hadrou s čističem.

Poradíme, jak nejlépe umýt auto ručně doma

Hadr a houba na scénu!

Po dokonalém bezkontaktním oplachu a "umytí" přichází na scénu již zmiňovaný hadřík s dalším čističem. Nejlépe si vemte dva kyblíky, jeden s čistou vodou a druhý s vodou a čističem. V čistém kyblíku budete špinavý hadr máchat, aby v něm nezůstávaly nečistoty. Auto poté hadrem z mikrovlákna vemte od střechy. Hadrou však neumývejte krouživými pohyby, nýbrž tahy zepředu dozadu. Případné rovné škrábance totiž jdou rozleštit líp než škrábance kruhové. Tak postupujte u celého auta až dolů. Nezapomeňte také na prostory, kde není vidět, jako jsou například prahy auta.

Sušení patří taky k mytí

Často opomíjenou součástí mytí vozu je sušení. Pokud auto správně neusušíte, můžou na jeho laku vznikat nevzhledné mapy vlivem vápníku a hořčíku a dalších minerálů rozpuštěných ve vodě, které vám pak úsměv na tváři rozhodně nevykouzlí. Proto přichází na scénu jelenice. Záhyby vozu je vhodné vyfoukat kompresorem, aby z nich voda nevytékala na již usušenou část. Jelenicí poté setřete celé auto do sucha. Auto je taktéž možné usušit jízdou. Určitě je dobré sušit ve stínu, na sluníčku by se totiž voda mohla rychle vypařit a vytvořit mapy.

Po usušení pak můžete lak ošetřit voskem či keramikou, které váš vůz budou chránit před mechanickým poškozením a nečistotami, a to až po dobu jednoho roku.

Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články