PRÁCE 🧰

Čištění disků kol a jak na to

11. 9. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Čištění kol je motoristy často opomíjená činnost. Čistá kola vás přitom odvděčí nejen skvělou funkčností, ale taktéž svou krásou. Proč čistit kola pravidelně a nenechávat to pouze na konec sezóny?

Čištění disků kol

Články na téma čištění disků kol:

  1. Čištění disků kol - právě čtete
  2. Jak vyčistit ALU kola?

Čistá kola jsou vizitkou řidiče, který na své auto dbá. Pravidelné čištění kol, přispívá k jednodušší a časově méně náročnější práci. Pokud se svými koly budete zejména v zimě jezdit a nemýt je, tak se vám na nich kvůli blátu, sněhu a soli vytvoří nevzhledná a tvrdá krusta, kterou poté nebudete moct sundat ani těmi nejlepšími přípravky na trhu.

Předmytí disků kol

Pokud jste koupili kola z druhé ruky a na první pohled vidíte, že jsou kola špinavá nezoufejte. I nejvíc špinavá kola jdou vždycky umýt. Nejdůležitější bude vždy příprava. Kola je nutné hlavně opláchnout. Díky tomu zjistíte, jak moc bude následné čištění a mytí složité. Kola je možné opláchnout vysokotlakým čističem. Tím z nich dostanete hlínu a další hrubé nečistoty.

Pro čištění kol můžete využít speciální přípravky

Čištění kol a disků

Čištění disků kol

Po takovém umytí následuje nejjednodušší krok, ve kterém nanesete na kola přípravek určený přesně k čištění kol, který seženete v každém specializovaném automobilovém obchodě. Tento přípravek je při nanesení na kola průhledný. Postupným působením rudne až zčerná, podle koncentrace nečistot (pozor - je možné, že je přípravek toxický pro vás i životní prostředí, zacházejte s ním opatrně). Takovýto přípravek je schopný odstranit kusy asfaltu, zbytky lepidla z lepení závaží a dokonce i nános připečeného prachu z brzd.

Po tomto kroku následuje opět opláchnutí vysokotlakým čističem. Pokud potom nejsou kola dokonale čistá, doporučujeme zopakovat krok s čističem.

Vybíráte alu kola? Podívejte se na nabídku e-shopů

V případě, že nechcete kupovat speciální přípravek, kola můžete umýt také pomocí kyblíku s vodou, saponátem a hadrou (nejlépe z dutých vláken). Tímto způsobem čištění však můžete "zabít" takřka celý den a výsledek nikdy nebude zcela stoprocentní a je možné, že na kolech necháte ruce. 

Co rozhodně nedělat!

V případě, že jsou na vašem autě nečitoty, které nejdou sundat ani čističem na kola, rozhodně se je nestanžte sundat žádným hrubým ocelovým kartáčem/drátěnkou/špachtlí/ - hrozí mechanické poškození laku i kol! Pokud by se tak stalo, je nutná následná renovace.

V případě, že jsou vaše kola čistá, ale někde již není svrchní lak, je možné, že jste některý z přípravků určených k mytí kol špatně naředili, nebo jej nepoužívali podle návodu. A na kolech zůstaly mapy vyžrané až na hliník. V takovém případě budete muset kola kompletně znova nalakovat.

Zdroj médií: freepik.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články