PRÁCE 🧰

Vapka na auto a tlakové mytí

12. 9. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Autokosmetika, autodoplňky a mytí auta Mytí a čištění auta

Jedním ze způsobů očisty vozu je umytí tlakovou vodou. Je to dobrá alternativa k "tradičnímu" kartáčovému mytí, kterou lze s menší investicí provozovat i doma.

Vapka na auto a tlakové mytí

Tlakové mytí v myčce

Veřejně dostupné tlakové myčky jsou zpoplatněné a mytí tam obvykle vyjde na zhruba 100-200 korun. Kvalita je dost proměnlivá. Hodně často je znát, že provozovatel šetří na pěně, kterou dávkuje velice opatrně. Účinek se tak může dost lišit myčka od myčky. Pokud ji hodláte navštěvovat pravidelně, tak se vyplatí vyzkoušet jich v okolí víc a najít si tu nejlepší.

Mycí prostředky na auto (šampony, pěny, odstraňovače hmyzu)

Pozor na smeták

Tak trochu pastí může být i smeták, který je obvykle v mycím boxu k dispozici. Sice perfektně myje hrubé nečistoty, ale kdekdo s ním omyje i kola. A to se právě dělat nemá, protože na nich je abrazivní prach z brzd, který se ve smetáku usadí. Jak přijde prach do kontaktu s lakem, začne ho obrušovat a tvořit na něm takové ty jemné vlásečnicové škrábance. Proto doporučujeme se erárnímu smetáku vyhnout a ideálně si pořídit vlastní.

Vapka na auto a mytí svépomocí

Zdaleka nejlepší a z dlouhodobého hlediska možná i nejekonomičtější volbou je pořízení vysokotlakého čističe. To je věc, jejíž kupní cena se vejde klidně do sedmi tisíc korun za nějaký dostatečně výkonný kousek a dopřeje vám luxus mytí auta třeba před garáží rodinného domu. Při výběru vapky na auto se dívejte na maximální tlak. Pro mytí auta je ideální 120-140 barů, skvělé je, když se dá tlak v několika stupních regulovat. Pořídíte-li čistič s vyšším tlakem, třeba 170 barů, tak pozor, vysoká hodnota už může být pro lak auta nebezpečná.

Vyhněte se rotační trysce, která se k mytí auta moc nehodí. Ohlídejte si i délku hadice - k mytí auta je lepší delší, jako rozumné minimum bychom viděli 5 metrů. Kruciálním parametrem je i hodnota průtoku vody. Zde je na místě zvážit, případně změřit, kolik utáhne vodovodní řád, na který bude tlaková myčka napojena. Určitě se zajímejte i o materiál čerpadla (ideální je kov) a cenu saponátů, které výrobce k myčce doporučuje. Můžete narazit i na poměrně výhodné sety, kdy dostanete v jedné krabici myčku, kartáč, dvě trysky a třeba saponát. 

Zdroj médií: Unsplash.

Podobné články