PRÁCE 🧰

Skladování pneu - jak správně skladovat pneumatiky s disky a bez disků

5. 9. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Péče o pneu Rádce motoristy Zimní sezóna Péče o pneumatiky v zimě

Pneumatiky nejsou zrovna levná záležitost, zejména nějaké kvalitnější. Jejich životnost a bezpečnost může ale ovlivnit i to, jak je skladujeme. Proto je třeba to nepodcenit a skladovat pneu tak, jak se to dělat má.

Skladování pneu s disky a bez disků

Na silnici sice pláště zvládají držet auto na asfaltu za všech podmínek, ale při dlouhodobě špatném skladování se snižuje jejich životnost. Některé pneuservisy nabízejí službu jejich uskladnění za patřičný poplatek. Zde má člověk obvykle jistotu, že to bude jakž takž správně a až je znovu obuje, tak v budou v dobré kondici.

Jak skladovat pneumatiky s disky

V tomto případě rozhodně pneumatiky nedávejte vedle sebe na stojato. Můžete je ale poskládat na sebe na ležato, tedy jednu na druhou. Doporučujeme alespoň jednou za měsíc pořadí zaměnit, aby ty dole nebyly trvale zatížené hmotností ostatních. Fajnšmekři mohou pneumatiky zavěsit na k tomu určené tyče, případně háky. Ty ale musejí držet za otvor v disku, pláště jako takového by se neměly dotýkat.

Jedny z nejlevnějších pneu na trhu s dopravou zdarma

Skladování pneumatik bez disků

Zde je to naopak. Neskladujte je tak, že je naskládáte na sebe, ale dejte je "na stojáka" vedle sebe. I v tomto případě je ale nenechávejte dlouho v té samé poloze, ideálně je jednou za čas pootočte, aby se nedotýkaly země pořád tím samým místem. Rozhodně je na nic nezavěšujte a ničím je nezatěžujte. 

Podmínky pro uložení: potmě a v suchu

Aby netrpěl materiál plášťů, je třeba ho chránit přes slunečním světlem, které dlouhodobě gumu degraduje díky UV záření a zhoršuje její vlastnosti. Také prudké změny teploty nejsou pro pneumatiky to pravé. Optimální je suchá garáž, kde je teplota 8 až 15 stupňů. Pozor rovněž na nejrůznější chemikálie. Pneumatiky vydrží na autě krátkodobě neskutečné věci a přenáší ohromné síly, dlouhodobě ale při nesprávném skladování trpí a jejich jízdní vlastnosti potom nejsou takové, jaké by měly být.

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články