PRÁCE 🧰

Jak je to s parkováním na přechodu pro chodce?

20. 2. 2024 3 min. čtení diskuze (1) Tipy a rady

Na přechodech pro chodce nemají auta co dělat. Víte ale, co vám za tento prohřešek hrozí a jaké jsou výjimky?

Parkování na přechodu pro chodce. Jak to je?

Články na téma pokuta za parkování:

  1. Zákaz parkování
  2. Pokuta za špatné parkování
  3. Parkování na chodníku - jaká hrozí pokuta?
  4. Pokuta za parkování ve vyhrazené zóně
  5. Parkování na přechodu pro chodce. Jak to je? - právě čtete

Na přechodech pro chodce se nesmí předjíždět, řidič se na něm nemůže otáčet ani couvat. Aby motorista na případné chodce dobře viděl, a aby oni zase viděli jeho, nesmí auta na vzdálenost kratší než pět metrů před přechodem ani stát. Jsou však výjimky, se kterými musí řidiči i chodci počítat, a právě na ně se v tomto článku podíváme.

Zastavení vozidla jako výjimka č. 1

První takovou výjimkou je zastavení vozidla, tedy úkon, který je ze své povahy nezávislý na vůli řidiče. V praxi se nejčastěji jedná o případy, kdy motorista musí na přechodě pro chodce zastavit kvůli bezpečnému rozhledu do křižovatky nebo z důvodu zastavujícího vozidla před ním.

Mnohdy se totiž stává, že řidič třeba kvůli nečekané skutečnosti tvrdě zabrzdí, a ten za ním na to musí hned reagovat. V některých případech je tak zastavení na přechodu pro chodce takřka nevyhnutelné a tato výjimka na to pamatuje.

Krajní nouze jako výjimka č. 2

Další výjimkou, která potvrzuje pravidlo, je i takzvaná krajní nouze. V praxi jde nejprve o situace, kdy vás nebo někoho z posádky zasáhne náhlá zdravotní komplikace, která ohrožuje na životě.

Do krajní nouze je zároveň potřeba zahrnout i odvrácení dopravní nehody. V tomto případě by ale záleželo na konkrétním rozhodnutí policejního nebo jiného správního orgánu, který by nastalou situaci podrobně vyhodnotil.

Samozřejmostí je také dopravní nehoda nebo jiná technická závada, v takových případech však nesmí motoristé zapomenout na řádné označení místa.

Jestliže ale na přechodu pro chodce řidič zastaví třeba kvůli občerstvení nebo potřebě si odskočit na toaletu, postihu nejspíš neunikne. V takových případech mohou policisté na místě pokutovat až do výše 1 500 korun. Ještě v roce 2023 byla sankce o 500 korun přísnější, počátkem ledna však došlo ke změně. Pokud se řidič u svého vozu zrovna nevyskytuje, může policie rozhodnout i o odtahu. A jak je to s eventuálním správním řízením? V něm mohou řidiči v krajním případě zaplatit až 5 tisíc korun.

Realita bývá někdy trochu odlišná

Na mnohých místech České republiky se však pravidlo v podobě zákazu stání na přechodu pro chodce nedodržuje. Nejčastěji se jedná o sídliště ve velkých městech, kde jsou dlouhodobě velké problémy s parkovacími kapacitami. Řada řidičů kvůli absenci volných parkovacích míst ztratí nervy a raději poruší zákonné normy. Někdy jim to vyjde, jindy ale zase ne. Záleží často také na tom, jaké má řidič zrovna sousedy.

A jaká jsou další pravidla pro parkování? Řidiči nesmí parkovat v křižovatce a 5 metrů před a za ní. Není možné parkovat ani na žlutých čárách. Zakázané je parkování na chodníku, pokud dané místo není přímo pro parkování vyznačené.

Velký důraz kladou policejní složky na případné neoprávněné parkování na invalidech, které mohou v blokové pokutě potrestat až částkou 3 500 Kč. Za tento prohřešek si řidič mimo jiné odnese i dva trestné body do svého konta.

Zákaz parkování se vztahuje také na zastávky městské hromadné dopravy, řidiči by si měli všímat vjezdů či bran k domům. Parkování není možné ani na nezpevněném povrchu, motoristé nemohou stát na vyšrafovaných místech. Řidiči by neměli stát ani v zatáčkách, nepřehledných místech, dálnicích, silnicích I. třídy, v připojovacích ani odbočovacích pruzích.

V případě podélného parkování v obousměrné ulici by řidiči měli myslet na to, že parkování je povoleno vždy jen po směru jízdy vpravo. Pro jednosměrné komunikace platí možnost výběru. Vždy je ale vhodné respektovat stávající zvyklosti. Zákonné normy na druhou stranu v tomto ohledu nestanovují, zda řidiči musí zastavit na levé či pravé straně vozovky.

Zdroj info: Zákony pro lidi.
Zdroj médií: Depositphotos.
Jiří Mundil, 21. 2. 2024 11:32
Ano, a jakou pokutou mohou policejní složky potrestat řidiče, který stojí v zákazu stní, dokonce v zákazu zastavení (celou noc, celé dny a noci, celý týden), řidiče, který stojí na hydrantu, řidiče, který nerespektuje zónu placeného státní, to znamená řidiče, který neresopektuje ani zákon, ani vyhlášku hlavního města Prahy? Viz slepá část Holečkovi ulice v Praze 5. Žádnou. A proč? odpověď a/ protože jich je málo... b/protože hlavní město tak řeší nedostatek parkovacích míst, který samo způsobilo. Peníze vybírá, nová parkovací místa nezřizuje.

Podobné články