PRÁCE 🧰

Hlášení o dopravní nehodě

27. 8. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak řešit pojistnou událost Základní info k nahlášení škody

Někdy se může stát, že způsobíte nebo se stanete účastníkem dopravní nehody. Pokud jde o maličkost a s druhým účastníkem se domluvíte, nemusíte k události volat policisty. Ve většině případů to ale nutné bude. Víte, jaká jsou základní pravidla hlášení dopravních nehod?

Hlášení dopravních nehod

Dopravní nehoda může být pro všechny účastníky dost stresující, obzvlášť pokud se jedná o vážnou situaci. Nicméně na místě je nepropadat panice a zachovat se správně. Pokud máte svědomí, z místa činu určitě neodjíždějte, jednak by po vás šla policie a druhak - mohli byste se následně podívat na sebe do zrcadla? Stejně tak pokud srazíte srnku, zvíře nesmíte v žádném případě hodit do kufru a odjet. Zvěřinový guláš by se vám nemusel k nedělnímu obědu zrovna vyplatit.

Jak postupovat při dopravní nehodě

Existují taková obecná pravidla, co by člověk měl udělat, jakmile se stane dopravní nehoda. Ať už se jimi budou řídit přímí účastníci dopravní nehody nebo případní svědci. Vždy je tedy nutné zastavit auto a vypnout motor. Dále je nutné a neméně důležité označit místo nehody, to znamená vytáhnout výstražný trojúhelník a postavit ho do dostatečné vzdálenosti. Při pohybu na silnici ale dbejte i na svou bezpečnost a oblékněte si reflexní vestu - zejména v noci a za nepříznivého počasí je přímo nutností.

Dalším úkolem je zjistit vážnost situace. To znamená, zjistit počet účastníků dopravní nehody, jaké utrpěli zranění, ošetřit je a případně volat linku 155, tedy záchrannou službu. Pro tyto případy se hodí jednou za čas absolvovat základy první pomoci, abyste si osvěžili, co v takových chvílích dělat. Jestliže si to situace žádá, je nutné nahlásit dopravní nehodu policii. Ta se na místo dostaví a věc vyšetří. Do jejího příjezdu nemanipulujte s důkazními materiály ani s auty.

Kdy není nutné hlásit dopravní nehodu na policii?

Existuje pár situací, kdy nutně nemusíte k dopravní nehodě volat policii. Mezi tyto případy patří například, když při incidentu nebyl nikdo zraněn nebo usmrcen. Dále pak nevznikla hmotná škoda na majetku třetích osob - tedy poškozená dopravní značka, budova a další podobné věci. Posledním případy je pak, že zjevná škoda nepřesáhla 100 000 korun - to se sice těžce odhaduje, ale použijte na to selský rozum. Nicméně, jestliže vzniknou nějaké pochybnosti, můžete i k výše popsanému policii přivolat. Ta věc prošetří a obdržíte protokol.

Ať už policie na místě je nebo ne, vždy myslete na to, že oba účastníci musí společně sepsat záznam o dopravní nehodě. Pokud druhý účastník nespolupracujte, volejte policii, neb povinnost sepsání vychází přímo ze zákona.

Kam hlásit sražené zvíře?

Podzim bývá zpravidla nejhorší, ale to že vám srnka skočí do cesty i o parném odpoledni není zcela vyloučeno. Pokud ji sestřelíte ne úplně šťastně, může na voze vzniknout i statisícová škoda. V tomto případě je nutné vždy při srážce se zvěří volat policii a to i v případech, kdy jste vyvázli bez škrábance. Kontaktovat byste měli i myslivost dané oblasti. Pokud číslo neznáte, měla by to udělat policie. Myslivec na místo dorazí a případně provede ukončení zvířecího trápení. V některých případech ale může zvíře po srážce utéct pryč, i v takovém případě by myslivci měli o situaci vědět.

Než přijede policie, tak se zvířete nedotýkejte, pokud jste ve stavu, kdy se můžete normálně hýbat, pak zajistěte místo kolem nehody. Samozřejmostí je výstražný trojúhelník a fotodokumentace místa nehody - ty ostatně poslouží jako důkaz pro pojišťovny. A zde pozor! Pojišťovna škody proplatí pouze v případě, že u ní máte připojištění k povinnému ručení (případně je obsaženo v havarijním pojištění), pokud ne, bohužel budete muset škody uhradit z vlastní kapsy, neb divoká zvěř nemá žádného majitele, tudíž odpovědnost placení nejde za nikým.

Zdroj info: Policie České republiky.
Zdroj médií: Depositphotos.
Pavel Táborský

Autor článku
Pavel je člověk, který má rád moderní technologie a přesně i taková auta. Když má volnou chvíli jezdí na různé automobilové srazy a jeho druhým domovem jsou závodní okruhy. 

Podobné články