PRÁCE 🧰

Rozměry vozu Dacia Spring

2. 1. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Dacia

Obří výhoda Dacie Spring je v jejích rozměrech. Zaparkujete i tam, kde by to s autem klasických rozměrů nebylo možné. Na druhou stranu je interiér poněkud stísněný.

Rozměry vozu Dacia Spring

Rozměry elektromobilu Dacia Spring:

  • Délka: 3734 mm
  • Šířka: 1770 mm
  • Rozvor: 2423 mm
  • Rozchod předních kol: 1385 mm
  • Rozchod zadních kol: 1365 mm
  • Výška: 1516 mm
  • Světlá výška: 150 mm

Rozměry vozidla Dacia Spring

Uvnitř moc místa není

Jak je vidět, je Dacia Spring skutečně prcek, což pocítíte zejména při usednutí dovnitř. Ramenatější postavy se budou na předních sedadlech prakticky neustále dotýkat, kdo je vyšší, bude mít koleno neustále v kontaktu se dveřmi. Podobně je to v oblasti loktů. Holt ty rozměry jsou vykoupeny menší prostorností, což je logické. Hodnota rozvoru 2,4 metru je hraniční pro použití vozidla ve více jak dvou lidech. Ti vpředu se budou muset dost uskromnit, aby se za ně někdo vešel.

Překvapivě jsme při testu neměli problém se do auta vejít na výšku, ačkoliv sedadlo řidiče není výškově stavitelné. Co musíme ocenit je světlá výška. 150 mm je na české rozbité cesty super, Springu bychom věřili i na polňačkách nebo obecně mimo zpevněné komunikace, kde jsou limitem malá kola obouvající pláště 165/70 R14. Pozitivně viděno lze i na tom najít něco pozitivního – zimní pláště seženete s přehledem do 800 korun za kus, celoroční obutí je malinko dražší a za jednu pneumatiku dáte kolem tisícikoruny.

Dacia Spring je i relativně lehká (na elektromobil). Pohotovostní hmotnost 970 kilogramů znamená, že její jízdní vlastnosti nejsou zdaleka tak strašně, jak se může zdát podle výkonu elektromotoru, který je maximálně 33 kW. Naopak, na městskou padesátku se vůz dostane za akceptovatelných 5,8 sekundy a jízdní vlastnosti rozhodně nejsou na vyloženě rozpočtové auto špatné.

Škoda Citigo iV a Dacia Spring – srovnání

Když se podíváme na konkurenci, tak jako první se asi každému vybaví dnes už neprodávaná Škoda Citigo iV. Ta je sice o něco kratší (3597 mm), má prakticky shodný rozvor náprav (2422 mm), ale uvnitř je prostornější a komfortnější navzdory menší šířce (1641 mm). Holt koncern umí s prostorem kouzlit o něco lépe než rumunská Dacia.

Zdroj info: Dacia, Škoda.
Zdroj médií: Jakub Mokříš, Dacia.

Podobné články