PRÁCE 🧰

Cena a konfigurace vozu Dacia Spring

1. 1. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Dacia

S faceliftem bohužel přišlo i zdražení, takže elektrickou Dacii Spring už pod půl milionu jako novou nepořídíte. Mezi elektromobily se ale jedná pořád o tu nejlevnější nabídku.

Dacia Spring - cena a konfigurace

V konfigurátoru má aktuálně automobilka tři základní výbavy:

  • Essential – 531 900 korun
  • Expression – 576 400 korun
  • Cargo – 538 400 korun

Dacia Spring - cena a konfigurace

Základ jednoznačně vede

Pro využívání Dacie Spring jako vozítka na jízdy „kolem komína“, tedy typicky na nákup, k lékaři, po úřadech a podobně, bychom s klidem volili tu nejnižší výbavu. Má vše potřebné, nic navíc. Klimatizace tu je, ostatně bez ní už bychom asi dnes nekupovali žádné auto.

Expression přináší k tomuto základu lepší multimediální systém, ačkoliv i ten nelze označit jinak než jako ten úplně nejlevnější, který je aktuálně na trhu. Umí sice třeba Apple CarPlay, ale je na místě se ptát, jestli to skutečně je potřeba u vozidla, které nikdo na delší jízdy používat nebude. Dále jsou tu navíc parkovací senzory a zadní parkovací kamera. Kvalita obrazu kamery je nic moc, parkovací senzory u takto malého autíčka, kde se dobře odhadují vzdálenosti, také za nutnost nepovažujeme. Příplatek 44 500 korun oproti základní výbavě Essential je nějakých 8 %, což za lepší autorádio, rezervu, hezčí potahy sedadel a parkovací senzory je docela dost.

Proč ne Cargo?

Pro některé živnostníky může být zajímavá varianta Cargo. Na rovinu – jet někam springem ve třech nebo dokonce čtyřech lidech bude zážitek hraničící s torturou. Proč tedy raději nevyužít prostor jinak a lépe? Ano, namísto zadních sedadel se prostě prodlouží prostor pro náklad a oddělí se mříží. Ložná plocha má 1172 mm a objem přesně jeden kubický metr. Dá se tam naložit až 358 kilogramů. Najednou začne tenhle elektromobil dávat ještě o kousek větší smysl! Třeba na rozvážky menších zásilek a nákladů to bude velmi ekonomická volba. Navíc třeba v Praze může parkovat prakticky zdarma, což je další super bonus.

Barvy za příplatek i bez

Co se týče dalších příplatků, tak trochu zajímavě jsou na tom barvy. U Essential verze si připlatíte 11 700 korun za jakoukoliv, krom základní „Bílá Kaolin“. Expression vám dá možnost vybírat si mezi Modrá Cenote, Červená Goji, Šedá Lightning, Černá Magma a opět Bílá Kaolin. Za příplatek 11 700 korun je zde pouze Zelená Dusty, za kterou bychom si upřímně nepřiplatili ani korunu, protože nevypadá příliš vábně.

Potřebujete vyšší rychlost nabíjení?

Další možnosti příplatků jsou Paket Design, což oranžovými doplňky malinko osvěží interiér i exteriér vozu. Tři tisíce… budiž, není to moc. Kdo bude čerpat energii i na veřejných nabíječkách, měl by si připlatit 15 tisíc korun za možnost nabíjení stejnosměrným proudem a výkonem 30 kW. Bez toho totiž Dacia Spring zvládne maximálně 6,6 kW střídavým proudem. Na nabití z klasické zásuvky přes noc to ale stačí. Tato možnost ale není u základní výbavy Essential.

Dacia Spring cena

Maximální cena se všemi příplatky (včetně té příšerné zelené barvy) se vyšplhá na 614 100 korun. Což už je na tak malé a jednoduché auto opravdu hodně. Při pořízení bychom skutečně mířili spíš na absolutní základ, u něj si připlatili dva tisíce korun za rezervu a skončili bychom na ceně 533 900 korun.

Zdroj info: Dacia.
Zdroj médií: Jakub Mokříš, Dacia.

Podobné články