PRÁCE 🧰

Co znamená která vlajka na pláži?

27. 8. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Motoristům jsou různobarevné vlajky známé spíše z nejrůznějších závodů, kde signalizují jezdcům různé situace, které na trati mohou nastat. Podobně to však je i v případě koupání u moře. Také tam totiž každá vlajka má svůj význam.

Vlajky na pláži – víte, co která znamená?

Pakliže je na pláži plavčík, vlajka nebo obojí (nejčastější případ), jedná se o pláž kontrolovanou, kde platí určitá pravidla. Jejich existence a případné vynucování není samoúčelné, ačkoliv se vám může někdy zdát, že pravidla jsou zbytečně přísná. Jistě, zdatný sportovní plavec se nenechá rozházet trochu většími vlnami, ale není v silách provozovatele pláže, rozdělovat návštěvníky a pouštět je do vody podle toho, jak dobře umějí plavat. Navíc třeba na rozbouřeném moři se plavčíkům hůře rozpoznává, jestli člověk ve vodě ještě situaci zvládá, nebo je naopak potřeba mu pomoct.

Vlajky na pláži a jejich význam

  • Zelená vlajka – můžete v klidu do moře, nemělo by na vás číhat žádné nebezpečí.
  • Žlutá vlajka – koupání je na vlastní riziko, protože moře není zcela klidné. Nedoporučuje se koupání ve větší hloubce, dál od břehu nebo s dětmi.
  • Červená vlajka – koupání je s rizikem. Vyvěšuje se typicky při velkých vlnách nebo hrozících silných podvodních proudech.
  • Dvě červené vlajky nebo černá vlajka – zákaz vstupu do vody.
  • Červenobílá vlajka s kostkami – hrozí akutní nebezpečí, měli byste okamžitě opustit vodu, a pokud možno i pláž. Její vyvěšení je spíše raritní záležitosti, používá se třeba při ropných haváriích nebo při hrozbě tsunami (v tomto případě obvykle ve spojení se sirénami).
  • Fialová vlajka – upozornění na výskyt živočichů, které mohou ohrozit zdraví člověka, ve vodě. Nejčastěji se jedná o medúzy či jiné žahavé organismy.
  • Červenožlutá vlajka – ohraničení prostoru hlídaného plavčíkem. Mimo hlídaný prostor, třeba kousek za ním, vám samozřejmě pomohou také, ale primárně se tam pozornost plavčíků nezaměřuje.
  • Bílomodrá vlajka – označení prostoru vyhrazeného pro potápěče. Koupat se zde můžete, ale s opatrností.
  • Žlutá vlajka s červeným kolečkem uprostřed – zákaz provozování jakýchkoliv neplaveckých sportů ve vodě. To znamená surf, paddleboard, kajaking a podobně. Slouží k ochraně plavců.
  • Modrá vlajka s vlnami – označuje pláž, která splnila standardy kvality pro zisk mezinárodně uznávaného ocenění.

Vlajky na pláži – víte, co která znamená?

Při neuposlechnutí hrozí pokuta

Pakliže nebudete dodržovat to, co vlajky přikazují, případně zakazují, pravděpodobně budete plavčíkem upozorněni a hrozí i pokuta. V některých zemích, pokud je zákaz koupání a neuposlechnete ani slovního varování, se ze vámi do vln klidně vydají plavčíci na vodním skútru a po vytažení na břeh vás čekají nepříjemnosti s policií

Koridor z bójí

Při plavání si také dávejte pozor na bójemi vytyčené koridory, kolmé k linii pláže. V tomto prostoru neplavejte, je to ohraničení průjezdu pro plavidla, například vodní skútry nebo kajaky, které se tudy dostanou na moře. Koridor slouží k tomu, aby se malá plavidla nemotala mezi plavci a neohrožovala je.

U skal raději ne

Silně se také nedoporučuje koupat s poblíž útesů a skal. I při klidném moři se pod hladinou tvoří nejrůznější proudy, které vás jednak mohou narazit na skaliska, ale také hrozí, že vás budou neustále stahovat zpět. Vody bývají u kolmých břehů někdy zkrátka zrádné, proto doporučujeme držet se při plavání i pláží.

Zdroj info: flagpoles, surfetoday.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články