PRÁCE 🧰

Pro čtení na pláži u moře doporučujeme těchto 5 knih o autech

17. 8. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Jelikož jsme web primárně pro řidiče, přinášíme několik doporučení na ukrácení dlouhé chvíle na plážovém lehátku. Budou to samozřejmě, jak jinak, knihy hlavně o všem kolem aut.

5 nejlepších knih o autech na pláž u moře

Na plný plyn (Jeremy Clarkson)

Jeremy Clarkson je jedním z mála těch, kteří říkají opravdu jen to, co si myslí. Jeho konzervativní povaha je dost ve sporu se směřováním automobilového průmyslu a vývoje společnosti obecně, o to zábavnější jsou jeho rýpance a poznámky. V knize se věnuje nejrůznějším autům, která měl možnost ve své kariéře testovat a samozřejmě poskytuje čtenáři svůj názor na ně dost neotřelým způsobem plným často i ostřejších slov. Dozvíte se, proč obdivuje Škodu Roomster, jakou verzi Audi TT doporučuje a v závěru knihy se podělí i o pár historek ze života. 292 stran je tak na dva dny intenzivní četby.

Vím, že máš duši (Jeremy Clarkson)

U Clarksona ještě zůstaneme a podíváme se na podobně laděný titul, jako je Na plný plyn. Neomezuje se však jenom na auta, naopak zabrousí krom silnic (ty jsou zde skutečně v menšině) i na koleje, na vodu, do vzduchu, ba dokonce i do vesmíru. Clarkson tak mnohdy poučnou formou ukazuje, že je fascinován dopravními prostředky obecně, že to není jen fanatický autíčkář. Opět nechybí jeho řízný jazyk a při četbě mi prakticky neustále cukaly koutky, někdo mě dokázal autor i docela úspěšně rozesmát. Masivní podíl na „čtivosti“ titulu má i skvělý překlad.

Jak si postavit auto (Martin Sodomka)

Dílo určené spíše mladším čtenářům, eventuálně pro ty, kdo s auty teprve začínají. Zvířecí kamarádi v podobě vrabce Zíly a krysáka Arny se rozhodnou, že si postaví auto. To před ně postaví celou řadu překážek, nicméně se vším jim pomáhá žabák Kristián. Čtenář se pomocí příběhu velmi nenásilně dozví, jak vlastně auto funguje, respektive jak fungují jednotlivé konstrukční celky a jakých fyzikálních principů využívají. Při základní údržbě vozu, diagnostice závad nebo i jen běžném užívání se toto mimochodem velmi hodí. Když víte, jak stroj funguje, jste schopni se k němu patřičně chovat a odhalit spoustu věcí včas.

Okruhy F1 z ptačí perspektivy (Bruce Jones)

Hodně na vizuální stránku vsází kniha popisující jednotlivé okruhy seriálu F1. Fotografie z výšky poskytuje dokonalý přehled o tom, jak daný okruh vypadá a následuje popis jednotlivých částí, tedy zatáček i rovinek. Ten umožňuje nahlédnout čtenáři i lehce pod pokličku a pochopit někdy netušené konsekvence vyplývající z toho, co například zdánlivě jednoduše průjezdné šikaně předchází. Jednotlivé okruhy jsou doplněny i o pohled do historie.

Parní osobní automobily: Historie, technika, konstruktéři (Michael Květoň)

Pára byla kdysi hlavním zdrojem energie pro pohyb a práci nejrůznějších strojů. Je to část automobilové historie často neprávem opomíjená, přestože pohon spalovacími motory na ni přímo navazuje. Už proto stojí za to se do této etapy trochu ponořit. V knize se člověk dozví spoustu zajímavostí, mimo jiné i to, kdo se dokázal modernějšímu zážehovému pohonu přizpůsobit a přejít na něj, a kdo to naopak nezvládl a upadl prakticky v zapomnění.

Zdroj info: kosmas, dokoran, knihydobrovsky.
Zdroj médií: Jakub Mokříš.

Podobné články