PRÁCE 🧰

Ručník jako rezervace místa na pláži? Italům a Chorvatům už došla trpělivost

23. 8. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Napříč přímořskými letovisky se už několik dekád rozmáhá nešvar – spousta dovolenkářů si nechává na pláži nebo na lehátku ručník, čímž se pokoušejí si dané místo rezervovat. Jenže s těmito praktikami, zdá se, bude snad brzy konec.

Italům a Chorvatům už došla trpělivost s „ručníkáři“

Tohle zná pravděpodobně každý, kdo byl někdy u moře. Na pláži se velmi brzy ráno válí několik ručníků, a to samozřejmě na těch nejlepších místech. I na lehátkách, která jsou v první řadě s výhledem na moře, je to to samé, bývají posázena ručníky. Jedná se o mezinárodně ustálený signál, že dané místo je obsazeno, ačkoliv majitel zrovna není poblíž. Velmi pravděpodobně se majitel ručníku nenachází ani v moři nebo na toaletě, ale dost možná sedí v hotelovém baru, nebo dokonce spí na pokoji.

Nebudeme si nic nalhávat, dělají to turisté všech národností, ba dokonce i „domácí“. A jedná se skutečně o velký problém, protože není úplně těžké ráno přijít na pláž, která je sice posázená ručníky, ale jinak liduprázdná. Člověk si přivstane, aby měl hodinu dvě klid, než se přiřítí rodiny s dětmi a hlučnější skupinky seniorů, ale záhy zjistí, že se může opalovat tak maximálně někde v šesté řadě u toalet.

Gradac ručníky sbírá a pak prodává zpět

Sběr ručníků v městě Gradac

Sběr ručníků v městě Gradac

Sobecký zvyk se už několik let řeší na různých úrovních. Od hotelů a majitelů pláží, přes obce, kterým dochází trpělivost se sobeckými turisty. V oblíbeném chorvatském letovisku Gradac například časně ráno zaměstnanci obce jdou a posbírají všechny ručníky nebo textilie, které na pláži najdou. Nedalo nám to a zavolali jsme přímo na národní výbor města Gradac, kde jsme se zeptali na podrobnosti. Ochotná slečna na infolince nám sdělila, že ano, skutečně každý den ke sběru ručníků dochází a spousta turistů netuší, proč ráno na pláži ručník nenajdou. A to i přesto, že jsou všude cedule upozorňující na fakt, že je zakázáno nechávat své věci bez dozoru. Kdo chce své věci zpět, může si je vyzvednout, ale nemine ho samozřejmě pokuta.

V Itálii na to jdou kreativně

Velmi podobně k problému přistupují i v Itálii, kde se rovněž města snaží s „ručníkáři“ bojovat za pomocí pokut, a to ne úplně malých (až 1000 eur). Zajímavý a kreativní způsob zvolili v Jesolu. Tam rezervace podporují, ale mají v tom svůj elektronický systém, který funguje na principu zpoplatněné rezervace s předstihem. Pláž je rozdělena na sektory, které je možné si online zamluvit a obsluha pak přímo na pláži zajistí, abyste své místo i dostali. Rezervaci, pokud jsou volná místa, je možné provést samozřejmě i přímo na pláži.

Rezervační systém v Jesolu

Jak se bránit ručníkové rezervaci?

Neexistuje univerzální postup, který by byl nějakým způsobem osvědčený, ale proti „ručníkářům“ lze bojovat. Nedoporučujeme českou klasiku – bonzování a donášení. Nahlášením prohřešku proti pravidlům sice možná dosáhnete svého a provozovatel pláže ručník odstraní, na druhou stranu pravděpodobně nebudete mezi ostatními dovolenkáři příliš populární a mohou vám to dát pocítit.

Z naší zkušenosti doporučujeme spíš vést válku spíše partyzánským způsobem, který může mít i vtipné rozměry. Stačí si vybrat ručníkem rezervované lehátko, ručník z něj sejmout a odnést ho obsluze pláže nebo hotelového bazénu s tím, že jste ho našli (nemusíte nutně dodávat, že ledabyle pohozený na lehátku). Ještě o kousek škodolibější je, zabrat si takto pár lehátek a zbytek ručníků přeházet mezi sebou, čímž vnesete do řad navrátivších se nepřátel chaos.

Zdroj info: Gradac, Jesolo.
Zdroj médií: Depositphotos, Gradac, jesolospiagge.it.

Podobné články