PRÁCE 🧰

Wastegate ventil turba - co to je a k čemu slouží

3. 9. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Vše o turbodmychadlech Ventily turba

Každé turbodmychadlo je potřeba nějak regulovat, aby se nedostalo mimo rozsah otáček, na které je stavěné. V souvislosti s tím se často zmiňuje termín „wastegate“.

Wastegate ventil turba a k čemu slouží

Jak to funguje uvnitř turba?

Turbo jako takové žene výfukové plyny vznikající v motoru. Stlačená směs rozprášeného paliva a vzduchu se zapálí a rychle zvětší svůj objem. Výfukový ventil vzniklým plynům otevře cestu ven z válce, kde se zanedlouho dostanou do komory turba. Tam rychle proudící plyny roztočí turbínové kolo, které je uchycené na hřídeli, jejíž druhý konec opět končí kolem, tentokrát ale kompresorovým - jeho úkolem je nahnat co nejvíc vzduchu do motoru. Je to relativně primitivní způsob, jak využít energii výfukových plynů k tomu, aby se motor efektivněji plnil - přeplňoval.

Šílené otáčky

Takto popsáno to sice zní hezky, ale je třeba si uvědomit poměry, jaké v turbodmychadle panují. Především je to vysoká teplota, kterou tam přináší samotné výfukové plyny a pak také otáčky, které mohou nabývat docela nepředstavitelných hodnot. Zcela běžně se pohybují kolem 150 - 200 tisíc za minutu, což samozřejmě produkuje další teplo. Pro představu - při 150 000 otáčkách za minutu je u menších turbodmychadel obvodová rychlost kompresorového i turbínového kola zhruba 1 400 km/h, což překonává rychlost zvuku.

Turbo a wastegate ventil - běžte jinudy!

Wastegate neboli obtokový ventil má zajistit, aby se turbo neroztočilo až příliš. Znamenalo by to znatelný nárůst tepla i sil působících na rotační části. Obě kola by nejprve popraskala a trochu se roztáhla, následně by se roztříštila a vytvořila v podstatě takový šrapnel, který by si hravě našel cestu třeba zpět do motoru, případně v podstatě kamkoliv jinam. Abychom tomu zabránili, musíme nějak korigovat energii výfukových plynů, které jdou z motoru. Omezit je nemůžeme, ale můžeme je poslat jinam - mimo turbínovou komoru. To zajistí právě obtokový ventil, pro který se vžil také výraz wastegate. Ten se v pravou chvíli otevře a nabídne části plynů možnost, jak obtéct turbo a jít do výfuku bez toho, aby odevzdaly energii turbíně.

Wastegate aneb obtokový ventil turba

Zdroj info: Turbo - Klima servis Pardubice.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články