PRÁCE 🧰

VIDEO: Elektronicky řízený obtokový ventil turbodmychadla

22. 8. 2022 1 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Vše o turbodmychadlech Ventily turba

Nejmodernější způsob, jak řídit obtokový ventil turba, je pomocí elektroniky. Je to sice velmi přesné, ale má to i svá úskalí.

Elektronicky řízený obtokový ventil turbodmychadla

Nejmodernější řešení obtokového ventilu

Obtokové ventily se dříve používaly jak u turbodmychadel benzinových motorů, tak i u naftových. V dnešní době už jsou téměř výhradně doménou jen agregátů benzínových. Je tomu tak proto, že regulace pomocí geometrie by dlouhodobě nevydržela vysoké teploty spalin zážehových agregátů.

I obtokové ventily samozřejmě procházejí určitým vývojem, jakkoliv je princip jednoduchý. Prapůvodně byly totiž tyto ventily turbodmychadel přetlakové, to znamená, že určitý tlak ventil otevřel. Pak přišlo řízení podtlakem a dnes je řídíme velmi často pomocí elektroniky a servomotorku. Oproti pneumatickým ventilům je toto řešení přesnější a obtokový ventil nefunguje sám od sebe, ale na základě pokynů z řídící jednotky. S tím souvisí ale i velká přesnost tohoto řízení ventilu.

Plastové řešení obtokového ventilu turba

Bohužel, automobilky, respektive výrobci turbodmychadel, si moc nelámou hlavu s životností a převody jsou tak povětšinou plastové, stejně tak krabička, ve které je vše uloženo. To by až tak moc nevadilo, kdyby tohle všechno nebylo docela dost blízko samotného turba, které se umí u benzinového motoru rozpálit až do ruda. Co teplo a zejména změny teplot udělají s mechanismem z plastu, je asi každému jasné.

Elektronicky řízený obtokový ventil turba - plastové řešení

Pro ještě přesnější řízení přišli výrobci s vylepšovákem. Tím je ventil, který umí řídit a částečně vykrývat náhlé potřeby většího přísunu vzduchu na kompresní části turba. V kombinaci s obtokovou klapkou to pomáhá ještě více vyhladit křivku výkonu.

Ukázka elektronického obtokového ventilu turbodmychadla

Zdroj info: Turbo - Klima servis Pardubice.
Zdroj médií: Jakub Mokříš.

Podobné články