PRÁCE 🧰

Regulace turbodmychadla pomocí obtokového ventilu

28. 8. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Vše o turbodmychadlech Ventily turba

Nejjednodušším způsobem, jak regulovat otáčky turbodmychadla, je pustit část výfukových plynů mimo turbínu. To se řeší obtokovým ventilem turba.

Regulace turbodmychadla pomocí obtokového ventilu

Obtokový ventil turbodmychadla neboli wastegate není nic složitého. Je to vlastně jen přetlakový ventil, jehož úkolem je se při určitém tlaku plynů otevřít výfukovou klapku a tím jich část pustit mimo, tedy obtokovým kanálem přímo do výfuku. Na turbínu tedy nejdou všechny a díky tomu nemohou ani růst její otáčky na nějakou nebezpečnou úroveň.

Problémy přetlakového ventilu

Nejjednodušším řešením je tedy ventil přetlakový, který se otevírá při zvýšení tlaku nad nastavenou úroveň. Jakkoliv je to jednoduché řešení, má i své negativum. Ovládací část je umístěna na výstupu, na tlačné části turba. Jakmile je pružina ventilu tlakem plynů na plnicí části přetlačena, dojde k pohybu jednoduchého mechanismu a postupnému otevírání obtoku na výfukové části před turbínovým kolem. Když ale někdo jezdí opravdu pomalu a nevytáčí motor, případně jezdí na krátké trasy, může to v místě otevírání zatuhnout (usazený karbon) a v potřebnou chvíli se obtok neotevře. Řídící jednotka se o tom dozví a přepne do nouzového režimu.

Řízení podtlakem

Aby se předešlo tomu, že ventil může zatuhnout, přišli výrobci turbodmychadel s docela fikaným řešením. Klapka, která přepouští část výfukových plynů mimo turbínu, je řízená podtlakem již stlačeného vzduchu v plnicí části. Po nastartování se v systému vytvoří podtlak, který ventil zavře. Poté už je ovládání síly podtlaku v režii elektromagnetického ventilu N75, který polohu klapky reguluje tím, že omezuje podtlak. Tento způsob ovládání obtokového ventilu turbodmychadla je bezpečnější, protože v případě, že ovládání ventilu selže, je plně otevřený a nemůže tedy dojít k tomu, že turbo se dostane do příliš vysokých otáček. A jestliže někdo jezdí vyloženě na spotřebu a motor nevytáčí, tak nehrozí, že ventil zatuhne kvůli usazeninám, protože každé nastartování auta pro něj znamená pohyb od plného otevření do plného uzavření.

Obtokový ventil turba

Zdroj info: Turbo - Klima servis Pardubice.
Zdroj médií: Jakub Mokříš.

Podobné články