PRÁCE 🧰

Brzdové třmeny mají důležitou úlohu. Co když se nevracejí?

25. 3. 2024 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Brzdy jsou nejdůležitější systém, který na autě je. Součástí jsou i brzdové třmeny. Co to je, jak je to poruchové a jak to vlastně funguje?

Brzdové třmeny

Články na téma brzdy:

  1. Jak odvzdušnit brzdy
  2. Brzdění motorem a úspory paliva
  3. Jak správně brzdit v autě? Žádné složitosti v tom nejsou
  4. Brzdění motorem šetří kotouče i autobaterii
  5. Brzdové třmeny mají důležitou úlohu. Co když se nevracejí? - právě čtete

K čemu jsou brzdové třmeny?

Abychom zastavili vozidlo, potřebujeme působit silou na brzdové kotouče (v případě kotoučových brzd). Musíme tedy sešlápnout pedál a vyvinout tlak na kapalinu v brzdovém potrubí, který zesílí posilovač. Brzdovým potrubím tlak přenášíme až na destičky, které se přitisknou na kotouče. K nim je tisknou pístky a toto celé je uchyceno v brzdovém třmenu.

Třmeny nám tedy zajišťují, že dojde k přenosu síly. Obvykle se používají třmeny plovoucí, které mají pístky tlačící na destičku na jedné straně a na straně druhé je pouze destička. Je to konstrukce jednoduchá, ekonomická a funkční. Působením pístku na destičku dojde k jejímu přitlačení ke kotouči, což vyvolá reakci a třmen se bude mít od kotouče tendenci oddálit. Jenže jelikož je destička i na druhé straně kotouče, dojde k jejímu přitlačení a přenosu síly. Skvěle to vysvětluje video níže. Je vidět, že pozice třmene se vůči kotouči může měnit v kluzném uložení.

Známe ještě druhý hlavní typ brzdových třmenů, a to třmeny pevné. Mají pístky na obou stranách brzdového kotouče, takže distribuce síly zde funguje rovnoměrněji. Tento typ třmenů se používá tam, kde je potřeba maximalizovat brzdný výkon a sílu dávkovat velmi přesně. Projevuje se to na jejich vyšší ceně, proto se nasazují spíše u závodních vozů, kde je prioritou brzdný výkon.

Nevrací se brzdový třmen?

K pohybu třmenu slouží vodící čepy, které jsou pevně našroubované na držáku na těhlici. Čepy jsou skryté pod gumovými krytkami, které je chrání před vnějšími vlivy. Důležité je, aby byl pohyb volný, to znamená, aby mu nic nebránilo. Jakmile toto nefunguje, je to problém, protože v krajním případě se třmen může přestat vracet a destička se tak o kotouč otírá neustále. Vznikající tepelná energie může narůstat do dost nebezpečných hodnot.

Vodítka je teda potřeba udržovat v čistotě a při montáži se mažou speciální vazelínou, která odolává vysokým teplotám. Pryžová ochrana proti prachu nesmí být popraskaná nebo potrhaná, aby se k vodítkům nedostával prach a nečistoty, které jsou obvykle příčinou zadrhávání. Pakliže se tak stane, je potřeba vodítka a jejich uložení vyčistit a správnou funkci obnovit, případně brzdy rovnou celé zrepasovat, což se dá zvládnout i v domácích podmínkách.

Zdroj info: brembo.
Zdroj médií: brembo, YouTube (https://youtu.be/Au_SRabG_64?si=SfN_y3e1aKU0zjaB).

Podobné články