PRÁCE 🧰

Brzdění motorem je elementární řidičský skill

20. 4. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Jednou ze základních dovedností každého řidiče by mělo být brzdění motorem. Umí to velmi efektivně snížit rychlost, případně ji udržet v potřebných mezích. A to bez opotřebení brzd.

Brzdění motorem šetří kotouče i autobaterii

Spousta řidičů se spoléhá při zpomalování auta jenom na brzdy. Není to chyba, ničemu to v zásadě nevadí, nicméně zcela zbytečně si je opotřebovávají a auto tak musí dříve na servis. Brzdění motorem není tak účinné, ale s trochou cviku se dá většina zpomalení, například na padesátku před obcí, realizovat bez stlačení prostředního pedálu.

Jak brzdit motorem

Při jízdě autem platí jednoduché pravidlo – s výjimkou stání je opravdu jen málokdy nejlepší vyřadit do neutrálu. Jízda na neutrál není nijak zvlášť neefektivní, ale motor při ní běží na volnoběh, přičemž jeho výkon není využíván. Ani autobaterie se při jízdě na neutrál prakticky nedobíjí. Když namísto toho zařadíte převod, pustíte nohu z plynu a necháte auto třeba při jízdě z kopce plynule zpomalovat, něco málo ušetříte.

Z pohledu práce s energií je totiž nejméně efektivní nabranou energii „vyplácat“ přes brzdové kotouče/bubny, které ji jenom přemění na teplo. Účinnější je, nechat motor překonávat podtlak, který v něm vzniká při zavření škrticí klapky. Navíc třeba při třeba 3000 otáčkách za minutu pracuje i alternátor, olejové čerpadlo a nabraná kinetická energie je tedy alespoň částečně využívána.

Podřazovat byste při brzdění motorem neměli příliš. Jakmile se ručička otáčkoměru dostane až za horní limit otáček, jede agregát mimo otáčkové spektrum, na které je dimenzován a hrozí jeho poškození. Pokud si nejste jisti, tak podřazujte postupně. Chce to trochu cvik, aby člověk věděl, z jaké rychlosti může na jaký kvalt podřadit.

Kde se brzdění motorem rozhodně vyhněte u dvoutaktního motoru. Ten, jakmile se ocitne bez paliva, přestává mazat, což vede k velice rychlému zadření. Pravda, dnes už se to týká opravdu promile strojů, které se na silnicích pohybují, ale je dobré o tom vědět.

Brzdění motorem a automatická převodovka

Brzdit motorem se dá i s automatickou převodovkou. Ty modernější mají tendence vyřadit na neutrál, kdykoliv je to možné. V případě, že ji přepnete do manuálního režimu a řadíte si pákou v poloze M, nebo pádly pod volantem, můžete v klidu brzdit motorem zvolením nižšího převodového stupně. Pokud byste omylem třeba při devadesátce chtěli zařadit jedničku, většina převodovek to nedovolí – mají ochranu proti přetočení motoru uživatelem. Mimochodem, automaty obecně neumožní udělat prakticky nic, co by mohlo vést k mechanickému poškození auta, ať už se jedná o planetové skříně s hydroměničem, DSG nebo CVT převodovky.

Zdroj info: motor1, autoexpress.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články