PRÁCE 🧰

Wankelův motor a důvody proč se neprosadil

25. 5. 2021 2 min. čtení diskuze (1) Technologie

V minulém článku věnovaném Wankelu jsme se zaměřili na princip jeho funkce. Nabízí se ale dost zásadní otázka - proč se neprosadil? Vždyť motor, který nemá žádnou mrtvou dobu, je lehký a prostorově nenáročný je sen každé automobilky.

Wankelův motor a důvody proč se neprosadil

Problémy s utěsněním

Rotační píst, který se otáčí v komoře musí neustále všemi svými vrcholy přiléhat ke stěnám a jednotlivé komory (navíc neustále měnící svůj objem) musejí být dokonale utěsněny. Vrcholy trojúhlelníkovitého pístu v sobě mají zasazena speciální těsnění. Ta se neustále třou o stěny komory a tím teoreticky těsní. Jenže jejich úloha je dost složitá, protože si projdou spalovací komorou, kde teplota vrcholí, aby se následně ochladila při výfuku a ještě víc při vstříknutí studené směsi paliva a vzduchu. No a poté je palivo zažehnuto, komora se ohřeje a následuje zase znovu ochlazení. Není tedy divu, že těsnící lišty nevydrží zdaleka tak dlouho, jako třeba pístní kroužky u klasického čtyřdobého motoru. Opotřebení znamená vyšší výdaje za častější servis, což ostatně stálo za nevalnou pověstí prvních aplikací Wankelova motoru.

Nízká účinnost

Jakkoliv se může koncepce zdát jako skvělá, tak Wankelův motor má velký povrch spalovacích komor na to, jak malý je spalovací prostor v efektivní době. Tepelné ztráty jsou tak doslova obří. Navíc v okamžiku, kdy je zažehnuta směs, se spalovací komora "natahuje" a plamen musí dohánět palivo, které se rozpíná. Ve vysokých otáčkách se to ne tak úplně daří a část nespálené směsi odchází přes výfukový kanál. Stává se, a je to zcela běžné, že u tohoto typu motoru palivo dohořívá ještě ve výfuku, což je sice hezké na efekt, ale není to dobré pro efektivitu.

Emise

Výše popsané má negativní vliv na čistotu emisí. Je tu ale ještě jedna rána pro všechny ekology. Tou je olej. Aby nedocházelo k vysokému tření a zapékání vrcholových těsnících lišt, musí se přímo do paliva přimíchávat olej podobně jako u dvoutaktu. Jenže tím to nekončí, olej musí být vstřikován i v dalším místě (nebo více místech v případě většího objemu), aby byl mazán celý vnitřní povrch válce. Vrcholová těsnění ho stírají a ve spalovacím prostoru mazivo jednoduše shoří společně s palivem. Ledovce tají, lední medvědi hubnou a moderní emisní normy ani nemá smysl se s touto koncepcí nějak pokoušet splnit.

Spotřeba a cena provozu

Toto souvisí s účinností. Při srovnání se stejně výkonnými vozy měl prostě Wankelův agregát vysokou spotřebu, která je daná především právě nízkou účinností. S Mazdou RX-8 se horko těžko dostanete pod 11 litrů na sto, většinou to bude spíš kolem 15. Jakkoliv charakterní může vůz být, tak dlouhodobé náklady bude navyšovat i spotřeba oleje (zhruba litr na 1 000 kilometrů) a servisní náklady choulostivého agregátu. Ne, auto s Wankelem se zkrátka nevyplatí. Může to být srdcovka na nedělní vyjížďky, ale pořizovat si něco takového na denní dojíždění do práce je ekonomický nesmysl.

Zdroj médií: Depositphotos.
Jan Budovic, 6. 3. 2024 19:47
Správně popsány nevýhody tohoto motoru .

Podobné články