PRÁCE 🧰

Wankelův motor opět zpátky v Mazdě

6. 3. 2024 2 min. čtení diskuze (1) Aktuality

Wankelův motor jako takový už v automobilech neuvidíme, jeho následovník se však využije jinde!

Wankelův motor opět zpátky v Mazdě

V srdci automobilového světa, v japonské Hirošimě, se děje něco výjimečného. Mazda, proslulá inovativními technologiemi a vášní pro řidičský zážitek, vzkřísila legendární Wankelův motor. Tým 36 inženýrů se s plným nasazením pustil do vývoje této unikátní technologie, která slibuje nadchnout řidiče i v éře elektromobility.

Co je Wankelův rotační motor?

Wankelův motor se odlišuje od klasických spalovacích motorů svým rotujícím pístem. Tato konstrukce je kompaktnější, lehčí a nabízí plynulý chod s minimem vibrací. Ačkoliv se v minulosti potýkal s některými problémy, jako je vysoká spotřeba paliva a emise, Mazda věří, že moderní technologie dokáží tyto překážky překonat.

Budoucnost Wankelova motoru

 Společnost věří, že tato technologie má velký potenciál a v budoucnu se objeví i v dalších modelech, alespoň jako generátor elektřiny. Wankelův motor je oficiálně zpět a slibuje zajímavou budoucnost pro automobilový svět.

Mazda MX-30 s Wankelovým motorem coby generátorem elektřiny je první vlaštovkou. Wankelův motor zde však neslouží k přímému pohonu kol, ale jako takový prodlužovač dojezdu, tedy podobně jako generátor energie pro elektromotor. Toto řešení umožňuje prodloužit dojezd elektromobilu a snižuje nutnost nabíjení z externích zdrojů.

A co sportovní kupé?

Fanoušci legendárních sportovních vozů Mazda RX s rotačním Wankelovým motorem jásají! Po letech spekulací se zdá, že Mazda chystá jejich nástupce. Indicií je koncept kupé Mazda Iconic SP, který značka představila loni v Tokiu. Mazda Iconic SP je elegantní a dynamický vůz. Jeho design nese prvky z modelů RX, ale zároveň je moderní a futuristický. Interiér je minimalistický a zaměřený na řidiče, s digitální přístrojovou deskou a head-up displejem. Zda se Mazda skutečně chystá oživit legendu RX, se dozvíme pravděpodobně v nejbližších měsících. Fanoušci této značky už teď netrpělivě čekají na další informace.

Zdroj info: Mazda, Wikipedie.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Jan Budovic, 6. 3. 2024 19:42
To dělali východní Němci a měli s tím i úspěchy , ale nedotáhli to k dokonalosti . Viděl jsem to u Trabanta a Wartburga .

Podobné články