PRÁCE 🧰

Vybrali jsme čtyři spolehlivé ojetiny do 50 000 korun

22. 5. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

V inzerátech a na plochách autobazarů jsou stovky a tisíce aut, které pořídíte za pár desítek tisíc korun. Chce to se nabídkou trochu prohrabat, ale spolehlivý vůz, která ještě něco odjezdí, se najít dá.

Škoda Felicia

Škoda Felicia

Trochu zvláštní tip, ale proč ne? Felicií je pořád mezi lidmi dost a hodně jich je v dobrém stavu, protože některé byly doslova desítky let garážované. Není důvod se těmto autům vyhýbat, samozřejmě za předpokladu, že oželíte klimatizaci nebo třeba elektricky ovládaná okna. Pečliví majitelé jim mnohdy nechali vystříkat dutiny voskem a nanést ochranu na podvozek, takže ani rez nutně každou ojetinu trápit nemusí. Výjimkou nejsou velmi nízké nájezdy, třeba 60 tisíc kilometrů, samozřejmě při stavu odpovídající prakticky novému vozu. Z motorů bychom brali 1.3 MPI, případně silnější šestnáctistovku. V případě potřeby splašíte i verzi pick-up. Mimochodem, pokud v budoucnu Škoda Felicia na ceně poroste podobně jako Favorit, můžete v ní mít docela perspektivní investici.

Nabídka ojetých vozů Škoda Felicia

Citröen Berlingo první generace

Potřebujete univerzální auto, které poskytne dostatek prostoru i pro rodinu se třemi dětmi. Přitom má pořád obří kufr o objemu 664 litrů, do kterého se vejde i vše potřebné na letní dovolenou u moře. Berlingu bylo vyčítáno hodně věcí – od nepřesného řazení, přes nekvalitní zpracování, až po absenci bočního vedení sedadel. Jenže pak tu máme naprosto skvělé prvky, jako třeba posuvné boční dveře, které usnadní nastupování a vystupování třeba na narvaném parkovišti obchodního centra. Hledejte verzi po faceliftu, a to ideálně buď s benzínovou šestnáctistovkou, případně s agregátem 2.0 HDI. Na tom se občas kazí akorát vstřikovače, jinak je to držák a nejezdí za moc.

Citröen Berlingo první generace

Inzeráty ojetých vozů Citroën Berlingo

Opel Zafira

Za „pade“ se dá koupit i solidní ojetina pro sedm lidí. V případě, že sedm sedadel v autě nepotřebujete, zadní řadu jednoduše sklopíte a máte parádně prostorný kufr. U ojetiny si ohlídejte stav podvozku a zaměřte se na tlumiče. Opel osadil vůz jak klasickými, tak v některých případech i adaptivními, které toho moc nevydrží. Systém se jmenuje Flex Plus a popravdě toho moc nevydrží, přičemž výměna všech čtyř tlumičů vyjde asi na 50 tisíc korun. Z motorů berte klidně základní 1.6 16V Twinport, u toho pozor na spotřebu – jak na něj začnete tlačit, tak bude logicky s takto velkým autem trochu užraný. Lepší službu udělá benzínová osmnáctistovka s proměnným časováním ventilů 1.8 16V. Je to velmi spolehlivá motorizace, která potřebuje jen základní údržbu. Z naftových agregátů stojí za doporučení pouze osmiventilová 1.9 CDTi s výkonem buď 74, nebo 88 kW, která je bezporuchová a nedělá problémy ani při vyšším kilometrovém nájezdu.

Opel Zafira

Nabídka ojetých vozů Opel Zafira

Ford Fiesta páté generace

Malé, ale spolehlivé auto, které toho moc nenabízí, ale taky toho moc nechce. Největším nepřítelem fordů té doby byla z dlouhodobého hlediska koroze. Můžete vybrat jaký chcete motor, ale pokud si necháte nahlodat kastli oxidací, je to začátek konce. Fiestu chtějte buď s benzínovým motorem 1.4, nebo 1.6. Oba jsou jednoduché a spolehlivé, o třináctistovce se to tak úplně říct nedá, stejně jako o nafťácích, které ani v takto malém autě nedávají moc smysl. Při zkušební jízdě se zaměřte na ložiska, která tu odcházejí dříve než u konkurentů.

Inzeráty ojetých aut Ford Fiesta

Zdroj info: AAA, autoexpress.
Zdroj médií: Wikipedie, Depositphotos.

Podobné články