PRÁCE 🧰

Vybíráme ojeté rodinné kombi do 100 tisíc

10. 4. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Při výběru rodinného kombíku se nemusíte omezovat na volbu mainstreamu. Přinášíme výběr nejlepších alternativních rodinných kombi.

Mercedes-Benz E-Class (W211)

Články na téma vybíráme rodinné kombi:

  1. Rodinné kombi do 100 tisíc - právě čtete
  2. Ojeté rodinné kombi do 200 tisíc
  3. Ojeté rodinné kombi do 300 tisíc

Vozidlo s karosérií kombi je pro rodinné účely takřka ideální volbou. Jistě, pokud se vám nekontrolovatelně rozrostla rodina na více než pět členů, tak asi raději sáhnete po MPV. Čtyř až pětičlenné rodiny si ale vystačí s rodinným kombíkem. Má to taky jednu velkou výhodu – díky dlouhodobé oblibě takových aut je na trhu s ojetinami velký výběr. U cenového stropu 100 000 se tak nemusíte omezovat jen na druhou generaci Octavie nebo Fabie.

Při hledání rodinného kombi do 100 000 narazíte v inzerci na dilema. Tak či tak se budete dívat na auta s nájezdem hodně přes 100 000 kilometrů. Pokud ale budete koukat na stáří vozidla, skončíte s něčím zhruba dvanáct let starým. Bude to menší kombi typu Fabie, Clia, Ceedu, i30, Focusu, Mégane a podobně. Řekněme si ale upřímně, že v této kategorii už stáří takovou roli nehraje. Když si tedy uvědomíte obligátní spojení „věk je jenom číslo“ a zaměříte se raději na celkový technický stav, najdete na trhu ojetin zajímavá ojetá kombi. Ta nejlepší alternativní rodinná kombi si nyní projdeme.

Toyota Avensis T250

Druhá generace japonského rodinného kombíku je už dvacet let stará. Z trhu ojetin si ale do 100 tisíc bez problému vytáhnete verzi po faceliftu z roku 2009, tedy z konce výroby. Toyota platí za synonymum spolehlivosti a nejinak tomu je i v tomto případě. Avensis v podstatě nemá ničím moc zaujmout, je to nudné, praktické rodinné kombi, které funguje tak, jak má. A to je právě jeho kouzlo.

Japonské naftové motory obvykle nejsou vzorem spolehlivosti, vznětových motorů z této doby se ale bát nemusíte, a tak můžeme s klidem doporučit naftový dvoulitr nebo dva dvojku s vyšším výkonem. Proslulé jsou dobrou spotřebou a klidným projevem, jen bude složitější najít hezký kus. Ze vznětových motorů neuděláte chybu s osmnáctistovkou, která ale moc nejede. Silnější dvoulitrový benzín je nákladnější na servis, ale taktéž spolehlivý.

Toyota Avensis T250

Nabídka ojetých automobilů Toyota Avensis

Mercedes-Benz E-Class (W211)

Třetí generace „éčkového“ Mercedesu se v této cenové kategorii nemusí zdát jako dobrá volba. Z počátku výroby provázelo éčko několik, především elektronických, problémů. Ty se ale podařilo za tu dobu vyřešit, a pokud se porozhlédnete po faceliftované verzi z roku 2006, tak se dočkáte té staré dobré spolehlivosti Mercedesu i vylepšeného vzhledu. V inzercích jde překvapivě natrefit na velmi zachovalé kusy.

Je ale potřeba koukat po správných verzích. Takový vzduchový podvozek je nákladný na údržbu, a tak dbejte, aby byl v co nejlepším stavu. Ačkoliv benzinové motorizace nejsou špatné, tak se spíše přikláníme k velmi spolehlivým naftovým motorům – nejlépe k verzím 220 CDI a 270 CDI. Při nájezdu hodně přes 200 000 kilometrů jsou „tak akorát zajeté“, a jak dokazují němečtí taxikáři, ještě dlouho sloužit budou. Bát se nemusíte ani servisu, protože i v naší zemi se najde dostatek nezávislých specialistů.

Mercedes-Benz E-Class (W211)

Nabídka ojetých vozů Mercedes-Benz E-Class

Ford Mondeo MK4

Třetí generace rodinného kombi od Fordu přišla na trh v roce 2007. Řekněme si upřímně, že už v době uvedení na trh bylo Mondeo, kvůli mizernému zpracování interiéru, kritizováno. Je to tak trochu Achillova pata této ojetiny. Zachovalé kusy se ale v inzerci objevují a s výbavovým stupněm Titanium ve výsledku dostanete slušné auto.

Kromě interiéru je ale Mondeo robustní auto s delikátně naladěným podvozkem, který zajišťuje nadprůměrně dobré svezení. Nejčastěji narazíte na vznětový motor 2,0 TDCi, který můžeme jednoznačně doporučit. K autu je to adekvátní motorizace a svou spolehlivostí stoprocentně potěší.

Ford Mondeo MK4

Ojeté vozy Ford Mondeo 3. generace v nabídkách inzerentů

Závěr

Výběr nejlepšího rodinného kombi je subjektivní záležitost. S dříve zmíněnými auty – Octavia, Fabia, Ceed, Focus atd. – dozajista neuděláte chybu. Náš článek ale přinesl trochu alternativní pohled. Pohled na auta, která by vás třeba na první dobrou nenapadla, a která dokáží za stejnou cenu nabídnout více prostoru, více výbavy nebo lepší jízdní vlastnosti. Volba je na vás.

Zdroj info: whatcar, autoexpress.
Zdroj médií: Depositphotos, Mercedes-Benz, Toyota, Ford Club.

Fotogalerie (3 fotek)

Podobné články