PRÁCE 🧰

Rodinné kombi nižší střední třídy do 200 tisíc

15. 4. 2023 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Rozpočet 200 tisíc korun je ideální na nákup ojetého rodinného kombi nižší střední třídy. V našem výběru se podíváme na ta nejlepší.

Ford Focus Kombi

Články na téma vybíráme rodinné kombi:

  1. Rodinné kombi do 100 tisíc
  2. Ojeté rodinné kombi do 200 tisíc - právě čtete
  3. Ojeté rodinné kombi do 300 tisíc

Rozpočet 200 tisíc je slušný budget pro mladou, rozrůstající se rodinu. Ta většinou kouká po rodinných kombi, která se u nás těší velké oblibě. Není se čemu divit, svou všestranností jednoznačně zastíní moderní SUV a na pořízení vycházejí o něco levněji. Za 200 tisíc korun se dají sehnat tradiční rodinné kombíky nižší střední třídy, kolem deseti let stáří, s rozumným nájezdem kilometrů. Mnohdy se jedná o zajímavější alternativu k etanolům českých autobazarů – Fábii a Octávii. Výběr nejlepších rodinných kombi nižší střední třídy si projdeme detailněji.

Ford Focus Kombi MKIII

Třetí generace Focusu se na trhu objevila v roce 2011. V bazarech se v naší cenové hladině nejčastěji setkáte s verzí před faceliftem. To ale ničemu nevadí, protože i ta stále vypadá k světu. V někom může vyvolávat rozpaky interiér, který má netradiční architekturu a docela velké množství fyzických tlačítek. Důležité ale je, že, až na některé plasty, je kvalita zpracování velmi dobrá. Určitě vás zajímá objem kufru – ten činí průměrných 476 litrů s dojezdovou rezervou. Co ale vaši rodinku potěší je možnost pokročilých bezpečnostních systémů, které v té době nebyly úplně standardem. Namátkou jmenujme třeba hlídání mrtvého úhlu, udržování v pruzích, automatické brzdění či samočinné parkování. Dalším nestandardním prvkem této třídy je zadní víceprvková náprava, která má vliv na skvělé jízdní vlastnosti Focusu. Na dobrý stav podvozku se při koupi zaměřte.

Pod kapotou Focus nabízí benzinové i naftové motory v kombinaci s manuální nebo automatickou převodovkou. Automatu PowerShift se ale raději vyhněte – často u něj byla zanedbávána údržba a oprava je velmi nákladná. Z pohledu spolehlivosti jednoznačně vyniká stará dobrá benzinová atmosférická jedna šestka s nepřímým vstřikováním. Za předpokladu nezanedbané údržby je ale i litrový tříválcový EcoBoost dobrou volbou. Spoustu vad Focusu se navíc podařilo odstranit při svolávacích akcích. Naftové motory za sebou obvykle mívají náročný život ve flotile. Pakliže narazíte na slušný kus, tak i diesel může skvěle posloužit svým účelům.

Inzeráty ojetých vozů Ford Focus

Opel Astra ST (generace J)

Astra čtvrté generace je s námi od roku 2009, v roce 2012 přišel decentní facelift. Astra byla v době svého vzniku považována za lehce obézní auto. Ve skutečnosti za to ale může výrazný nárůst rozměrů oproti předchůdci, kvůli čemuž Astra působila jako zavalité auto. Zpětně bychom ale spíše řekli, že je rodinné kombi od Opelu robustní auto. A to pouze v tom dobrém, protože třeba podvozek si toho nechá líbit skutečně mnoho. V interiéru na vás čeká slušná výbava, vynikající sedačky, nadprůměrné odhlučnění a bytelnost. Zavazadlový prostor nabízí objem 500 litrů.

Pod kapotou opět najdete benzinové i naftové motory. Základní atmosférické benziny jsou spolehlivé, ale líné. Nejlepším motorem je ale šestnáctistovka s turbem – nabízí nadprůměrnou porci výkonu, je spolehlivá, ale má vyšší spotřebu. Kdo pošilhává po naftě, nechť se zaměří na šestnáctistovku a dvoulitr.

Opel Astra ST

Inzeráty ojetých aut Opel Astra

Kia Ceed SW

Už první generace Ceedu byla povedená, druhá je ještě lepší a třetí v tom zdárně pokračuje. Do našeho budgetu zapadá druhá generace před faceliftem. Oproti Focusu a Astře se jedná o novější vůz, který si navíc dobře drží cenu. Počítejte tak s lehce vyšší nájezdem a oproti zmíněné konkurenci i s chudší výbavou. V případě Ceedu to ale nevadí, protože se jedná o kvalitně postavené auto. A uvědomují si to i majitelé, kteří se tohoto rodinného kombíku nechtějí zbavovat. Interiér působí bytelně a je prostorný. Zavazadlový prostor má objem 528 litrů.

Nabídka motorů u verze před faceliftem je poměrně jednoduchá – tři benzinové a dva naftové. Párují se se šestistupňovým manuálem nebo automatem – těch je ale v nabídce minimum. Důležité je, že se všechny motorizace pyšní nadprůměrnou spolehlivostí a slušnou spotřebou. Základní čtrnáctistovky jsou vyloženě pomalé, šestnáctistovky jsou na tom výkonově lépe. I tak je ale Ceed, i s přihlédnutím na výbavu, spíše vozem pro nenáročné. Těm ale na oplátku nabídne nadprůměrnou spolehlivost. Alternativou může být i Hyundai i30, který je z technického pohledu téměř totožný.

Kia Ceed SW

Nabídka ojetých automobilů Kia Ceed

Zdroj info: Ford, Opel, Kia, autoexpress.
Zdroj médií: Ford, Opel, Kia.

Podobné články