PRÁCE 🧰

Volkswagen Golf letos slaví 50 let

4. 5. 2024 2 min. čtení diskuze (0) Aktuality Volkswagen

Volkswagen Golf – jméno, které rezonuje v srdcích automobilových nadšenců po celém světě už padesát let. Ale co dělá z tohoto hatchbacku takovou ikonu, která překonává bariéry kultur a společenských tříd?

Volkswagen Golf letos slaví 50 let

Píše se rok 1974, Volkswagen Beetle, milovaný symbol poválečného optimismu, pomalu odlétal do automobilového důchodu. Svět ale nutně potřeboval náhradu. Na scéně se objevil Golfelegantní hatchback s pohonem předních kol, připravený kompletně převrátit segment kompaktních aut. Byl to velmi odvážný krok, ale Golf si přitom dokázal uchovat ducha praktičnosti a spolehlivosti, díky kterým se Brouk stal legendou. Dílo italského mistra designu Giorgetta Giugiara se chlubilo čistými liniemi a překvapivě prostorným interiérem. Byl to vůz pro lidi, a lidé mu to oplatili. Už v roce 1976 sjelo z výrobní linky milionté vozidlo, čímž začala pozoruhodná cesta. Golf se stal víc než jen autem. Stal se symbolem spolehlivosti, praktičnosti a inovací. S každým novým modelem překonával sám sebe a dodnes si drží titul jednoho z nejprodávanějších vozů všech dob.

Volkswagen Golf letos slaví 50 let

Osm generací pro každého

Uplynulo pět dekád a Golf se proměnil v osm odlišných generací, z nichž každá zdokonalovala ten samý úspěšný recept a zároveň přinášela převratné technologie. Vzpomínáte na úsporné diesely z osmdesátých let? Nebo na průkopnické systémy ABS a airbagy z devadesátých let? Volkswagen díky Golfu zpřístupňoval špičkové bezpečnostní prvky a výkon všem. Ale Golf nebyl jen technologický průkopník, stal se ikonou. Sportovní varianta GTI odstartovala revoluci ostrých hatchbacků, zatímco praktický Golf Variant nabídl rodinám spolehlivost a styl. Ať už toužíte po dobrodružství s terénním Alltrackem nebo po svobodě s větrem ve vlasech v provedení Cabriolet, Golf vždy nabízel variantu pro váš životní styl.

Golf se tak stal víc než jen autem. Stal se společníkem na cestách, důvěrným parťákem pro rodinu i symbol svobody a dobrodružství. Ať už jste milovali jeho praktičnost, sportovní srdce nebo nadčasový design, Golf si získal místo ve vašem životě i srdci. A to je ten pravý důvod, proč je dodnes taková legenda.

Volkswagen Golf letos slaví 50 let

Jak bude Golf svou padesátku oslavovat?

Padesátka na krku? Pro Golf to není důchod, ale spíš velkolepá oslava! Volkswagen chystá hned dvojitou párty. Současná osmá generace dostane k narozeninám facelift. Nová generace informačního systému vás ohromí rychlým procesorem, intuitivním ovládáním a chytrým hlasovým asistentem IDA. A to není všechno! Díky integraci ChatGPT bude váš Golf rozumět vašim požadavkům a reagovat na ně. Nezapomnělo se ani na design. Ostré tvary přední části, speciální zadní světla a poprvé v historii osvětlený znak Volkswagenu na přídi dodávají vozu moderní a sebevědomý vzhled.

Během celého roku 2024 navíc Volkswagen Classic předvede na prestižních autosalonech, jako je Rétromobile v Paříži nebo Bremen Classic Motorshow, ikonické modely Golfu napříč dekádami. Vlastníte vy nějaký starší model Volkswagenu Golf? Podělte se s vaším příběhem do komentářů.

Zdroj info: Volkswagen.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články