PRÁCE 🧰

Víte, kolik můžete ušetřit na rodinném cestovním pojištění a jak na to?

3. 5. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat cestovní pojištění Kalkulačka pojištění

Plánujete dovolenou s dětmi v zahraničí? Nezapomeňte si před odjezdem sjednat rodinné cestovní pojištění s dostatečnými limity i rozsahem pojistné ochrany. Máme pro vás jednoduchý trik, jak na pojistném ušetřit klidně i několik stokorun!

Díky jednoduchému triku ušetříte na rodinném cestovním pojištění

Kolik stojí rodinné cestovní pojištění?

Cestovní pojištění vás chrání při cestách do zahraničí. V základních balíčcích většinou najdete pojištění léčebných výloh, které kryje péči v případě, kdy v cizině náhle onemocníte nebo se vám tam stane úraz. Běžnou součástí cestovního pojištění jsou také asistenční služby, jejichž rozsah je ale potřeba ověřit u každé pojistky zvlášť.

Základní balíček cestovního pojištění si můžete rozšířit o řadu připojištění (např. pojištění automobilu, jeho posádky a zavazadel, pojištění zimních nebo rizikových sportů apod.). Na kolik vás ale taková pojistka vyjde? To je samozřejmě dost individuální a vždy záleží na konkrétní pojišťovně i sjednaných rizicích.

Modelový příklad pro výpočet cestovního pojištění pro rodinu

Abychom si udělali lepší představu o cenách cestovního pojištění, namodelujeme si pojistku pro rodinu o třech členech, která vyráží na dvanáctidenní dovolenou do prosluněného Chorvatska. Rodiče (42 a 46 let) do zahraničí cestují společně s dvanáctiletým dítětem. Protože se na místě neplánují oddávat žádným speciálním sportovním aktivitám, stačí jim základní balíček cestovního pojištění.

To aktuálně nejvýhodnější pojištění sjednají u pojišťovny UNIQA za cenu 546 Kč. Součástí pojistky je krytí léčebných výloh až do 4 000 000 Kč, u odpovědnosti je limit 1 000 000 Kč, a úrazová pojistka je omezena stotisícovým limitem. Zavazadla v této základní pojistce pojištěná nejsou.

Rodinné cestovní pojištění může být levnější, když víte, jak na to

Pojistku můžete mít levnější, pokud využijete nezávislou online kalkulačku, kde v prvním kroku zatrhnete možnost „Chci uplatnit slevu pro rodiny s dětmi“. Tuto slevu lze uplatnit ve chvíli, kdy do zahraničí cestuje alespoň jeden rodič a jedno dítě. Horní hranice je omezena dvěma dospělými osobami a třemi dětmi. Jak bude vypadat cena rodinného pojištění po započtené slevě?

V případě tří cestujících (dospělí 42 a 46 let a dítě 12 let) bude činit sleva 91 korun. Rodina tak za nejlevnější pojistku zaplatí 455 Kč. Pokud by společně s rodiči cestovaly rovnou dvě děti (12 a 10 let), sleva bude ještě vyšší. Pojistné pro čtyřčlennou rodinu u nezapočítané slevy bude činit 728 Kč. Po započtení slevy (273 Kč) se ale rodina u nejlevnějšího rodinného pojištění dostane na částku 455 Kč!

Pokud bude rodina cestovat v pěti lidech (dva dospělí a tři děti 12, 10 a 8 let), sleva bude opravdu výrazná. Nejlevnější cestovní pojištění pro rodinu začíná na 910 korunách. Po započtení slevy ale tato rodina zaplatí opět jen 455 korun. Ve stejné výši bude na rodinnou pojistku uplatněna sleva.

Jak vybrat to nejlepší cestovní pojištění pro rodinu?

Při výběru se vyplatí využít praktický srovnávač, díky kterému si uděláte přehled o tom, které pojišťovny cestovní pojištění nabízí a jak se pohybují ceny jednotlivých pojistek. Výhodou cestovního pojištění pro rodinu je skutečnost, že v rámci jedné pojistné smlouvy mohou být pojištěni všichni členové domácnosti, nikoliv každý zvlášť.

Kromě finanční úspory je výhodou tohoto produktu i možnost vybírat z balíčků, které v sobě kryjí rizika spojená s případným chováním a konáním jak dospělých, tak i dětí (odpovědnost za škodu). Při výběru je vhodné ověřit výši pojistných limitů (léčebné výlohy doporučujeme pojistit alespoň na 3 000 000 Kč při cestách po Evropě), rozsah pojistné ochrany, ale i možnosti připojištění.

Praktický tip závěrem: Spousta pojišťoven vám za online sjednání cestovního pojištění pro rodinu nabídne výhodnější cenu, než kdybyste pojistku sjednávali osobně na pobočce.

  Online kalkulačka cestovního pojištění

Zdroj info: Srovnejto.cz.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články