PRÁCE 🧰

Víkendový souhrn: WRC Španělsko

24. 10. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Motorsport

Ve WRC ve Španělsku zvítězil Ogier. Toyotě se podařilo získat titul mezi značkami.

Víkendový souhrn: WRC Španělsko

Předposledním závodem Mistrovství světa v rallye byla Katalánská rally. Už jako čerstvý mistr světa na ní přijel Kalle Rovanperä. Bojovalo se tak především o celkové vítězství v hodnocení týmů. V tom měla výhodu Toyota, ale stíhat se jí snažil Hyundai. Toyotě měl pomoci i loňský šampión Sebastien Ogier, který se tento rok účastní jen vybraných podniků. A na vítězství ve Španělsku si dělal velký zálusk.

Pátek

Ostrý závod startoval už v pátek. Na programu byly čtyři rychlostní zkoušky ve dvou průjezdech. Výsledky zamíchalo počasí. Část úseků byla suchá, část byla vlhká, někde bylo i mokro a na silnicích bylo místy i bahno. Na start poměrně náročné podmínky, především volba gum byla v tomto případě klíčová. Bylo i celkem hodně záhadných defektů – potkalo to Loubeta, Evanse, Katsutu a Sorda. Relativně rychle se oddělila čtveřice jezdců, která si to rozdávala o vítězství v jednotlivých zkouškách. Nakonec se první místo podařilo urvat Ogierovi, který tradičně podával skvělé výkony. Rovanperä z počátku nemohl najít rytmus, v odpolední sekci ale zrychlil a dostal se na druhé místo, necelých 5 sekund za Ogiera. Na prvních dvou místech byla Toyota. Následovali dva Hyundaie Neuvilla a Tänaka. Tänak si už po několikáté v této sezóně stěžoval na špatně fungující hybridní systém svého vozu a na konci dne ztrácel už 20 sekund na prvního.

Víkendový souhrn: WRC Španělsko

Sobota

Druhá etapa nepřinesla žádné výraznější změny. Sebastian Ogier pokračoval v dominanci a na konci dne navýšil svůj náskok na druhého v pořadí už na 20 sekund. Z počátku se ho držel Rovanperä. Toho ale před jedenáctou rychlostní zkouškou potkaly technické problémy. Do erzety tak odstartoval bez hybridu a s přehřátými brzdami. V závěru dne se nechal slyšet, že nepotřebuje vítězství a riskovat nebude. Naopak s jeho Hyudaiem se více sžil Neuville a vlivem problémů Rovanpery se v závěrečné rychlostní zkoušce dne posunul před něj na druhé místo. Čtvrtý byl Tänak, který už sice neměl problémy s autem, ale jeho časy moc přesvědčivé nebyly. Na prvního ztrácel už skoro 37 sekund. Ze závodu v dopolední sekci vypadl Greensmith s Fordem, který trefil svodidla.

Víkendový souhrn: WRC Španělsko

Neděle

V neděli už byly na programu pouze čtyři rychlostní zkoušky, závěrečná z nich se počítala jako powerstage, kde se přidělovaly bonusové body. Už padesáté páté vítězství v kariéře mazácky obhájil Sebastien Ogier s navigátorem Benjaminem Veillasem. Zároveň si Ogier připsal i vítězství v powerstage. Bez větších problémů si pro druhé místo dojel Neuville. O nic už se nesnažil ani třetí Rovanperä, kterého sice v sedmnácté rychlostní zkoušce potkal defekt, ale na jeho umístění to vliv nemělo. Čtvrtý dokončil Tänak, který si po poslední erzetě postěžoval, že si stále ještě moc nerozumí s autem. Tänak navíc po závodě oznámil, že příští sezónu s Hyundaiem pokračovat nebude. Pátý dojel Sordo, šestý trápící se Evans, sedmý Katsuta. Až osmý byl první Ford řízený Fourmauxem. Smolný závod má za sebou v pořadí až devátá posádka Breen-Nagle. Spolujezdec Paul Nagle se totiž rozhodl ukončit svou kariéru a svůj konec v horkém křesle si jistě představoval jinak.

Toyotě se ve Španělsku podařilo předčasně získat titul i ve značkách a ukázala tak svou letošní dominanci. Příštím závodem bude za tři týdny Japonská rally. Na té si to o celkovou druhou příčku rozdají piloti Hyundaie. Tänak má ale oproti Neuvillovi pořádnou výhodu.

Víkendový souhrn: WRC Španělsko

Zdroj info: WRC, DirtFish.
Zdroj médií: WRC.

Podobné články