PRÁCE 🧰

MČR 3-Städte Rallye

17. 10. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Motorsport

Z pohledu Mistrovství České republiky v rallye ne úplně dobře obsazený závod byl kontroverzní, ale určitě ne nezajímavý. Závěrečný podnik MČR v rallye vyhrál Erik Cais.

MČR 3-Städte Rallye

Posledním podnikem letošní sezóny Mistrovství České republiky v rallye byla 3-Städte-Rallye 2022, rallye s trochu netradičním formátem. To proto, že se se v průběhu pátka a soboty jely rychlostní zkoušky postupně v Česku, a pak v Německu a Rakousku. Proslýchá se taky, že by se 3 Stadte Rally mohla už příští rok jet jako součást Mistrovství světa v rally. Na Česko-Německo-Rakouské pomezí by se tak podívali ti nejlepší piloti na světe. Vraťme se ale do současnosti. Z pohledu startovního pole bylo určitě na co koukat. Vždyť na startu bylo celkem pětadvacet vozidel kategorie Rally2. Většina z nich ale jela německý mistrák. V českém mistrovství už totiž bylo o všem rozhodnuto, a tak se do českého mistráku přihlásilo pouze dvacet tři posádek napříč všemi třídami. Jasnou hvězdou byl Erik Cais, od kterého se očekával útok na pozice nejvyšší.

Pátek

Páteční etapa se celá odehrávala na českém území. Pořadatelům se podařilo namotat celkem tři rychlostní zkoušky, které se jely ve dvou průjezdech. Někteří starší závodníci si na tyto tratě matně vzpomínali ze starších ročníků šumavské rallye. Do soutěže, dle očekávání, nejlépe odstartoval Erik Cais a od začátku mu byl největším soupeřem, pro českého fanouška dobře známý Rakušan, Simon Wagner. Pozadu nezůstával ani rychlý Adam Březík, který ale, dle jeho slov, nejel na pneumatikách, na které byl zvyklý. Bohužel z toho byl hned ve druhé erzetě defekt a naděje na dobrý výsledek v celkovém hodnocení byly ta tam. Druhé průjezdy se odehrály za úplné tmy, což už v českém mistrovství není úplně běžné – ačkoliv jsou noční průjezdy z diváckého hlediska zajímavým zpestřením. Po prvním dni se tak v celkovém pořadí symbolicky seřadili Čech Cais, Rakušan Wagner a Němec Greibel. Oku diváka jistě lahodilo i složení aut na průběžných stupních vítězů. Vidět Ford, Škodu, a dokonce i Citroën na prvních třech místech se českému divákovi úplně často nepoštěstí. A to není všechno, protože čtvrtý Tannert jel s Volkswagenem. Chyběl už tak jenom Hyundai a k vidění by byla veškerá moderní technika kategorie Rally2. No, a to je asi tak jedno z mála pozitiv, které rallye tří měst nabídla. V průběhu soutěže se totiž objevily zmatky, které by u soutěže, která se chce začlenit do kalendáře mistrovství světa, jednoduše nastat neměly. Jmenujme například velké časové prodlevy, zmatky s časy v erzetách, civilní auta na rychlostní zkoušce.

MČR 3-Städte Rallye

Sobota

Sobotní etapa se kvůli dešti proměnila doslova v boj o přežití. Samotný déšť by ještě nebyl takový problém, ale spousta erzet byla pokryta kluzkým listím a několik úseků bylo kompletně zabahněných. Nezřídka se tak jezdci toulaly po polích a měli co dělat, aby se vrátili zpátky na trať. Až do desáté „rychlostky“ se nadmíru dařilo Wagnerovi. Jel opravdu rychle, ale pak havaroval a musel odstoupit. Podobně dopadl i Březík, který se po defektu dokázal rychlou jízdou vrátit na druhé místo v českém mistráku. Pak ho ale potkala jen těžko uvěřitelná smůla. V kluzkém místě na RZ11 havaroval a aby toho nebylo málo, tak jeho vůz ještě následně trefila další posádka, která havarovala na stejném místě. Březíkova Fabie je tak poškozená, že se Adam dalších závodů tento rok už asi nezúčastní. Těch havárií bylo v druhé etapě opravdu mnoho – svoje krásné Clio S1600 poničil i Jan Dohnal. Do cíle nicméně dojel s bezpečným náskokem první Erik Cais. Následovali čtyři Němci – Geipel, Dinkel, Tannert a Greibel. Z Čechů se do první desítky podívali sedmý Jirásek a devátý Trojan. V samostatném hodnocení MČR logicky vyhrál Cais, druhý byl Jirásek, třetí Trojan. Čtvrtý dojel Jírovec s krásným Alpine A110 RGT a pátý byl Voldřich se starším Lancerem Evo VI.

3-Städte-Rallye měla určitě co nabídnout, některé organizační chyby ale přehlédnout nešly. Nechme se tedy překvapit, jestli se na trojmezí příští rok skutečně objeví ty nejlepší soutěžní posádky na světě.

MČR 3-Städte Rallye

Zdroj info: eWRC-results.
Zdroj médií: Facebook.

Podobné články