PRÁCE 🧰

Víkendový souhrn: WRC Japonsko

14. 11. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Motorsport

Vítězem Japonské rallye se stal Neuville. Díky druhému místu Tänaka navíc Hyundai bere double. Domácí soutěž naopak nesedla Toyotě, kterou trápily defekty.

WRC Japonsko

Závěrečným podnikem sezóny Mistrovství světa v rallye WRC byla Japonská rallye. V šampionátu už sice v podstatě o nic nešlo, všechny tituly už byly rozebrány. O to šílenější ale rallye v Japonsku byla.

1. etapa

Do první etapy nejlépe vstoupil Ogier. Hned ve druhé erzetě ale měnil defekt a přišel o veškeré naděje na dobrý výsledek. Ve druhé erzetě zažil velké drama Dani Sordo, jemuž přímo na zkoušce shořel jeho Hyundai. Posádka naštěstí vyvázla bez zranění. Problém s kouřem v autě měl i úřadující mistr světa Rovanperä, tomu ale naštěstí jeho Toyota nechytla. Vlivem Sordova požáru byla zrušena i následující třetí rychlostní zkouška. Ve čtvrté zkoušce pro změnu havaroval Breen a musel odstoupit. Při nehodě zvládl poničit svodidla podél trati natolik, že byl druhý průjezd touto zkouškou zrušen. V první etapě se tak moc nezávodilo. Na konci prvního dne byl ve vedení Evans, druhý byl Neuville a třetí Rovanperä. Čtvrtého Tänaka trápily problémy s převodovkou, a tak ztrácel. Pátý byl domácí Katsuta a šestý byl Greensmith, který ztratil, když poškodil poloosu u své Pumy Rally1.

WRC Japonsko

2. etapa

Druhá etapa pokračovala ve šlépějích té první, protože hned v úvodní zkoušce dne chyboval Rovanperä, který opřel svoji Toyotu o skálu. Naštěstí pro něj z toho byl pouze defekt a velká ztráta. V následující erzetě ale poškodil další ráfek a musel s ním jet opatrně ještě jednu zkoušku, než se dostal do servisu. Navíc přijel pozdě do časové kontroly a ztratil ještě více času. Zbytek etapy byl ve znamení těsného souboje o první příčku. Z něj nakonec vyšel lépe Neuville, který si vytvořil náskok čtyř sekund na Evanse. Dvojice jezdců už byla vzdálená téměř čtyřicet sekund od třetího Tänaka. Čtvrý Katsuta, zřejmě pod tíhou domácího prostředí, nepředváděl úplně vyrovnané výkony. Na pátou příčku se díky chybám soupeřů vyšplhal Ogier.

3. etapa

A do třetice všeho dobrého, ani v závěrečné etapě nebylo nouze o dramatické momenty. Evans hned na první zkoušce zaútočil a stáhl Neuvilla. Jenže hned v té následující chyboval, musel měnit kolo, a rázem z toho byla velká ztráta a propad na čtvrtou příčku. Ke konci dne byl očekáván prudký déšť, který také přišel. Ještě více se kvůli tomu propadl Evans, který na rozdíl od ostatních zariskoval s volbou pneu. Japonskou rallye tak waleský pilot zakončil na páté příčce. Čtvrtý dokončil Ogier, který si v servisu postěžoval na pneumatiky Pirelli a jejich časté defekty. Třetí pódiovou příčku vybojoval domácí jezdec Katsuta s Toyotou. I toho v předposlední zkoušce potkal defekt. Jinak se ale Toyotě na domácím podniku nedařilo, vítězný double totiž bral Hyundai. První byl Neuville a druhý Tänak.

WRC Japonsko

A to bylo vše z letošní sezóny Mistrovství světa v rallye. Z titulu se raduje Toyota a Rovanperä. Druhý v šampionátu skončil Tänak, který po sezóně opouští Hyundai a bude hledat sedačku jinde. Třetí příčku vybojoval Neuville. Protrápenou sezónu má za sebou loňský vicemistr Evans, který v součtu výsledků bere čtvrtou příčku. Pátý skončil stabilně jedoucí Katsuta. Naprostá mizérie – tak by se dala shrnout sezóna Fordu. Jejich nejlépe umístěný pilot je až sedmý Breen, který sice startoval ve všech třinácti soutěžích, ale i tak ho přeskočil Ogier s pouhými šesti starty.

Uvidíme, co přinese následující sezóna. Očekává se nová jezdecká sestava ve Fordu i Hyundai. Menším změnám se určitě nevyhne ani Toyota. Vše se dozvíme už 19. ledna na Monte Carlo Rally.

Zdroj info: WRC.
Zdroj médií: WRC.

Podobné články