PRÁCE 🧰

Kalle Rovanperä: Nová generace mistrů světa v rallye

3. 10. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Motorsport

Kalle Rovanperä přepsal historii a po vítězství na Novém Zélandě slaví s předstihem dvou závodů mistrovský titul. A to vše den po jeho dvaadvacátých narozeninách.

Kalle Rovanperä: Nová generace mistrů světa v rallye

Články na téma rallye závody:

  1. Kalle Rovanperä: Nová generace mistrů světa v rallye - právě čtete
  2. MČR 3-Städte Rallye
  3. Víkendový souhrn: WRC Španělsko
  4. Víkendový souhrn: WRC Japonsko
  5. Největší podvody v Mistrovství světa v rallye

Rovanperovi stačilo na Novém Zélandě získat o osm bodů více než jeho nejbližší pronásledovatel Ott Tännak. Titul sice mohl získat už na předchozích dvou závodech, nicméně v obou havaroval. Jak se ale říká, do třetice všeho dobrého a Rovanperä se svým spolujezdcem Jonne Halttunenem slaví s Toyotou svůj první mistrovský titul. Ve věku dvacet dva let je tak Rovanperä s velkým náskokem nejmladší mistr svět rallye v historii. Předtím držel tento primát jistý Colin McRae, kterému se to povedlo v sedmadvaceti letech.

Kalle Rovanperä: Nová generace mistrů světa v rallye

Nová generace

Kalle je představitel nové generace jezdců rallye. Jeho otec, mimochodem také závodník rallye, ho v závodění podporoval už od útlého věku. Poprvé na sebe upozornil, když na videu vodil závodní auto po zasněžených finských cestičkách. Bylo mu osm let. Ve dvanácti letech už závodil v rallysprintech v Lotyšsku. Mezi rychlostními zkouškami musel tenkrát řídit jeho spolujezdec, protože Kalle ještě legálně na běžné silnice nesměl. Se souhlasem finské vlády si mohl řidičský průkaz udělat den po svých sedmnáctých narozeninách. Pak jeho kariéra nabrala rychlý spád. Ještě toho roku se účastnil dvou závodů Mistrovství světa v rallye a hned ve druhém závodě se stal nejmladším jezdcem, který kdy vyhrál závod doprovodné kategorie WRC2. V roce 2018 začal jezdit se Škodou Motorsport a hned rok poté z toho byl mistrovský titul v kategorii WRC2 Pro, který získal opět jako nejmladší jezdec v historii. To už bylo jasné, že Rovanperä musí jezdit královskou kategorii WRC. V roce 2020 se přidal k Toyotě, kde opět překonal několik rekordů, jako nejmladší vítěz. A to už se dostáváme do současnosti. Kalle s Toyotou překonal prozatím poslední a nejvýznamnější rekord v jeho kariéře – stal se bezkonkurenčně nejmladším mistrem svět v historii rallye. A co že ho vlastně dělá představitelem nové generace jezdců? Kromě talentu a velké píle je to schopnost fotografické paměti. Díky dlouhým hodinám strávených u onboardů jednotlivých RZ si je Rovanperä zapamatovává a v ostrém tempu je dokáže projet rychleji než ostatní. Kdo ví, třeba se od Rovanpery dočkáme dalších rekordů. Vždyť Hannu Mikkola se stal nejstarším světovým šampiónem v rallye až ve věku čtyřicet jedna let.

Zdroj info: WRC.
Zdroj médií: WRC.

Podobné články