PRÁCE 🧰

Víkendový souhrn: F1 Velká cena Japonska

10. 10. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Motorsport

Na promáčené Suzuce dominoval Verstappen a po napínavém finiši získal svůj druhý titul mistra světa.

Víkendový souhrn: F1 Velká cena Japonska

F1 Velká cena Japonska byla osmnáctým závodem letošní sezóny Formule 1. Max Verstappen měl v rukou další matchball. Za předpokladu, že by vyhrál a získal nejrychlejší kolo závodu, nebo pouze vyhrál a Leclerc dojel třetí a hůře, se mohl stát podruhé mistrem světa. Ještě před startem byly oznámeny dvě zásadní novinky. Potvrdily se spekulace a byl oficiálně oznámen přestup Pierra Gaslyho z AlphaTauri do Alpine a angažování Nycka De Vriese do AlphaTauri, jako náhrada právě za Gaslyho. Zároveň je také známo, že Ricciardo zamíří po konci v McLarenu do Mercedesu, kde bude novým testovacím jezdcem.

Kvalifikace

Kvalifikaci vyhrál na suché trati Max Verstappen. Nemuselo tomu ale tak být, protože mu hrozila penalizace. V třetí části kvalifikace totiž ještě v závěrečném úseku trati, před začátkem ostrého kola, zahříval pneumatiky a dle jeho slov krátce ztratil kontrolu nad vozem. Vlivem toho zkřížil cestu Norrisovi s McLarenem, který ho musel objet po trávě. Norris viděl pomalu jedoucího Verstappena dostatečně dopředu, ale rozhodl se nezpomalit, ačkoliv se, dle slov Christiana Hornera, v závěrečné části trati při kvalifikaci obvykle nepředjíždí. Norris čekal tvrdý trest pro Verstappena, přišlo ale pouze napomenutí, a tak si Verstappen připsal páté pole position v této sezóně. Za ním se vyřádkovali jezdci Ferrari v pořadí Leclerc, Sainz. Rozdíl mezi Sainzem a Verstappenem byl mizivých 0,057 sekundy. Čtvrtou příčku bral Pérez, hezkou pátou příčku si vyjel Ocon. Hlavně na dlouhých rovinkách hodně ztrácely Mercedesy – šestý dojel Hamilton a Russell byl až osmý. Mezi ně se vměstnal Alonso. To, že je závodní trať v Suzuce jedna z nejoblíbenějších pro Sebastiana Vettela potvrdil už v kvalifikace, když vyrovnal svůj nejlepší výsledek z letošní sezóny a dojel s Astonem devátý. Top 10 uzavřel Norris.

Víkendový souhrn: F1 Velká cena Japonska

Závod

Start závodu se odehrál na velmi mokré trati a za velmi špatné viditelnosti. Postupně se mimo trať dostal Vettel, pak vlivem aquaplaningu havaroval Sainz a odstoupil také Albon – to byl na trať vyslán safety car. V tu chvíli došlo k velmi kontroverzní a nebezpečné situaci, když Gasly, který se zpozdil v boxech při výměně předního křídla, doháněl zbytek startovního pole a na trati těsně minul vozidla odklízející formuli Sainze. To vyvolalo nehezké vzpomínky na tragickou nehodu Julese Biachiho v Japonsku v roce 2014. Poté byl závod kvůli počasí pozastaven. Po dvou hodinách se začalo opět závodit ve čtyřicetiminutovém sprintu do cíle. Pořadím ihned zamíchali zastávky v boxech, protože všichni jezdci měnili mokré gumy za přechodné. Od balíku se rychle odpoutal Verstappen, který tak s velkým náskokem dojel až do cíle. Druhé místo držel Leclerc, který ale bojoval s pneumatikami a v závěrečných kolech se na něj dotáhl Pérez. Boj o druhé místo trval až do cíle. V poslední zatáčce Leclerc probrzdil a zkrátil si poslední šikanu. V cíli byl druhý, což znamenalo, že Verstappen titul nezískal. Za zkrácení trati ale následně jezdec Ferrari dostal penalizaci pěti sekund, což ho odsunulo na třetí pozici za Péreze, a Verstappen tak mohl slavit svůj druhý titul mistra světa. Na čtvrtém místě dokončil závod Ocon, který za sebou téměř celou dobu držel na rovinkách pomalého Hamiltona. Za šesté místo byl velmi rád Vettel, sedmý byl Alonso a až osmý byl Russell. Velkým překvapením bylo deváté místo a první body sezóny pro Latifiho, kterému pomohla především dobrá strategie v boxu. Nejlepší desítku uzavřel Norris.

Taková byla promáčená Suzuka, F1 Japonsko opět nezklamala. Za dva týdny přijede na příští závod do amerického Austinu Verstappen už jako novopečený mistr světa, rozhodovat se tak bude už jen o vítězi v poháru konstruktérů, kde má RedBull také našlápnuto k titulu.

Víkendový souhrn: F1 Velká cena Japonska

Zdroj info: F1.
Zdroj médií: F1.

Podobné články