PRÁCE 🧰

Víkendový souhrn: DTM Hockenheimring

10. 10. 2022 4 min. čtení diskuze (0) Motorsport

Na okruhu Hockenheimring si S. van der Linde zvládl pohlídat vedení v šampionátu a stává se novým šampiónem DTM. První závod byl ve znamení těžkých nehod.

Víkendový souhrn: DTM Hockenheimring

Články na téma DTM závody:

  1. Víkendový souhrn DTM: Red Bull Ring
  2. Víkendový souhrn: DTM Hockenheimring - právě čtete

Poslední závod letošní sezóny DTM se o víkendu jel na německém okruhu Hockenheimring. V sázce toho bylo tento víkend opravdu hodně. Prvních pět závodníků v celkovém pořadí totiž dělilo pouze šestnáct bodů. S trochou nadsázky šlo říct, že vítěz bere vše. Na ostří nože si to rozdali S. van der Linde, Auer, Rast, Preining a Bortolotti. Zastoupeny v boji byly téměř všechny značky v šampionátu, tedy BMW, Mercedes, Audi, Porsche a Lamborghini.

Sobota

A o cenné body se bojovalo už v kvalifikaci. První místo si totiž na suché asfaltu Hockenheimringu vyjel Auer, který si tak připsal bonusové tři body. Druhý byl Stolz a jeden bod za třetí místo si vyjel Bortolotti. Čtvrtý byl Wittmann a top pět uzavřel Engel. Ostatní uchazeči o titul všichni dokončili v top deset. S. van der Linde byl šestý, Preining osmý a Rast devátý. Rast měl extra motivaci vyhrát mistrovský titul. Závod na Hockenheimringu pro něj byl totiž po dlouhých dvanácti letech posledním závodem s Audi, se kterou Rast vyhrál několik trofejí, včetně tří mistrovských titulů v DTM. Velkým překvapením bylo, když Sheldon van der Linde a Thomas Preining dostali po skončení kvalifikace penalizace deseti míst na startu. Na vině ale nebyli samotní jezdci, ale jejich týmy, které porušily pravidlo ohledně nasazování kol na auta před kvalifikací.

Úvod do sobotního hodinového závodu byl tradičně chaotický. Start se povedl všem uchazečům o titul a brzy byli opět všichni v nejlepší desítce. Po nevinném kontaktu mezi Engelem a Mainim se Maini dostal do smyku a tvrdě narazil do bariéry. V následném chaosu pak po kontaktu se Stolzem doslova svlékl gumu z ráfku Kelvin van der Linde a musel do boxů. To už po okruhu jezdil safety car. Po restartu závodu ale začal pořádný masakr. Hned v první zatáčce došlo k tvrdé kolizi mezi třemi auty. Ještě, než stihl být závod přerušen, došlo k další velmi tvrdé kolizi, do které se zapletla další čtyři auta – z Porsche Olsena dokonce vlivem nárazu vyletěl motor a trefil jiné auto. Mezi havarovanými byl bohužel i Preining, pro kterého tak vyhasla šance na titul. Všichni jezdci ale vyvázli bez většího zranění. Poté byla vyvěšena červená vlajka a závod byl přerušen. Po znovuodstartování se už zbytek závodu dojel bez větších problémů. Pro první místo si dojel skvěle jedoucí Lucas Auer, druhé místo a nejrychlejší kolo závodu obsadil díky dobré taktice S. van der Linde. Třetí místo bral Wittmann, čtvrtý byl Gore. A protože Rast dojel pátý a Bortolotti sedmý, zbývala jim už jen opravdu teoretická šance na titul.

Víkendový souhrn: DTM Hockenheimring

Neděle

Hned sedm vozidel chybělo v nedělní kvalifikaci, protože se je po těžkých sobotních nehodách nepodařilo opravit. Důležitá byla také úprava BoP na Mercedesech, které dostaly 5 kg zátěže. Kvalifikace nejlépe vyšla Rastovi, který bral pole position a tři body navrch do pořadí šampionátu. Stále si tak držel naději na titul. Naopak Borotolotti ji, s až osmnáctým nejlepším časem, definitivně ztratil. Za Rastem se seřadili Schmid, Zug, Wittmann a Müller. S. van der Linde byl šestý, jeho největší soupeř Auer až jedenáctý. Mnoho závodníků si schovávala své nejlepší kolo až do posledních minut kvalifikace, tu ale předčasně ukončila havárie Fragy.

Start do posledního, rozhodujícího závodu sezóny byl nervózní, ale obešel se bez větších problémů. Ze čtvrtého až na první místo se vyšvihl Wittmann, druhý byl Rast. Nic nenechával náhodě S. van der Linde, který se hned probojoval na čtvrté místo a držel virtuální titul. Auer se mezitím dostal na šesté místo. Auer se ale po pitstopu propadl na sedmé místo, kde už zůstal. Rast tvrdě bojoval s Wittmannem, a přestože se na chvíli dostal před něj, svou pozici neudržel a závod zakončil na druhém místě za Wittmannem. S. van der Linde se vlivem defektu soupeře dostal na třetí místo, které si pohlídal a zaslouženě ve své premiérové sezóně vybojoval první titul v DTM.

A to je konec letošní napínavé a akcí nabité sezóny. Konečné pořadí šampionátu DTM 2022 je S. van der Linde, Lucas Auer a René Rast.

Víkendový souhrn: DTM Hockenheimring

Zdroj info: DTM.
Zdroj médií: Facebook.

Podobné články