PRÁCE 🧰

Unikátní motoristická akce v České Lípě

12. 9. 2023 4 min. čtení diskuze (0) Aktuality

V Česku se rodí další motoristická akce světového formátu! Speed Festival nabídne závodní okruh přímo v centru České Lípy, classic rally nebo výstavu aut a motocyklů. Dvoudenní akce navazuje na dlouhou motoristickou tradici v tomto městě. My tam chybět nebudeme, a co vy?

Vizualizace Speed Festival Česká Lípa

Články na téma Speed Festival:

  1. Speed Festival Česká Lípa - právě čtete
  2. Reportáž: Speed Festival
  3. Reportáž: Picnic Race

Grand Prix Česká Lípa

O víkendu 23. a 24. září se v České Lípě a okolí uskuteční první ročník motoristické akce Speed Festival. Oficiálním mottem je oslava motorismu v pohybu. Tomu organizátoři podřídili vše, a tak neočekávejte pouze statickou výstavu různých skvostů motorismu, tady se s nimi bude jezdit! Přímo v centru města proto vznikne Grand Prix okruh, na kterém v sobotu v podvečer proběhne exhibiční motoristická show, kde se představí celá škála nejen klasických sportovních, ale i závodních modelů. Za volantem se navíc vystřídají některé známé tváře motorsportu.

Vizualizace Speed Festival Česká Lípa

North Bohemia Classic Memoriál Břetislava Enge

Stěžejním bodem programu je ale sobotní závod North Bohemia Classic, který je letos pojat jako memoriál legendě motoristického sportu Břetislavu Enge. Na start se postaví až 60 účastníků a očekávat můžete exkluzivní klasické sportovní a závodní vozy. Účastníci během soboty projedou malebná zákoutí Kokořínska, Máchova kraje, části Českého Švýcarska a Lužických hor. Stejná vozidla se pak postaví i na start Grand Prix Česká Lípa

Picnic Race

Pro koho by byla setinová rally trochu moc seriózní, může vyzkoušet v Česku ojedinělý Picnic Race. Jedná se o 90 kilometrů dlouhou organizovanou vyjížďku podle roadbooku, kde si nanečisto vyzkoušíte některé náležitosti setinové rally. Čeká na vás třeba jeden ostrý měřený úsek, jinak je ale Picnic Race především o pohodě a zážitcích za volantem. Každý účastník totiž obdrží piknikový koš a čeká na něj občerstvení a doprovodný program v každé zastávce. Vše je navíc uzpůsobeno i pro rodiny s dětmi. A kudy trasa povede? Předem naplánovaný okruh vás zavede třeba na zahrady zámků Zákupy a Zahrádky, nechybí ani zpestření v podobě Adventure Landu Bělá. Poslední zastávkou je pak Picnic zóna přímo v centru České Lípy s jídlem a živou hudbou

Vizualizace Speed Festival Česká Lípa

Česká Lípa plná aut a motorek

No a na co se můžete těšit přímo na místě? Svátek motorismu se samozřejmě neobejde bez výstavy automobilů a motocyklů. V prostorách městského parku můžete celou sobotu i neděli obdivovat modely jednotlivých automobilek od historie až po současnost. Přislíbené jsou i takové pecky, jako je Lamborghini Huracán Sterrato nebo Porsche 911 Dakar. Pomyslnou třešničkou na dortu budou dílčí srazy auto-moto klubů. Speciální prostor na festivalu má značka Tatra, jíž bude věnována samostatná expozice o karosárně Tatra Bohemia a zároveň u Vodního hradu Lipý proběhne výstava Tatra Concours d'Elegance.

Vizualizace Speed Festival Česká Lípa

Nezapomíná se ale ani na příznivce jedné stopy. Těm je vyhrazena celá zahrada Vlastivědného muzea a taktéž zde bude vystavena historická i současná produkce nejrůznějších značek. K dispozici budou dokonce i testovací jízdy motocyklů KTM, Ducati, Aprilia, Vespa nebo CFMOTO. Teď už asi každý chápe, že na Speed Festivalu opravdu bude motorismus v pohybu.

Bohatý doprovodný program

Pokud by někomu bylo tohle všechno málo, může si sobotu i neděli zpříjemnit návštěvou kina Crystal, kde se budou celý víkend promítat filmy a dokumenty s motoristickou tématikou – jmenujme třeba oscarový biják Le Mans '66 nebo film Plná 6 Kamila Holána. V kině a okolí též proběhnou besedy, workshopy nebo autogramiády.

O dobré jídlo se postará food festival, zábavu obstarají menší hudební vystoupení. Na místě bude možné zakoupit i předměty a oblečení s motoristickou tématikou. Organizátoři moc dobře vědí, že i esport závodění je čím dál větším hráčem na poli motorismu. Proto v Kulturním domě Crystal přichystají hned několik simulátorů, kde bude možné soutěžit o drobné ceny.

Vizualizace Speed Festival Česká Lípa

Pro rodiny pak může být zajímavá projížďka motorovou nebo parní lokomotivou po Máchově kraji a další doprovodný program. Jednoduše bude Česká Lípa o víkendu 23. a 24. září napěchovaná motorismem a my už se nemůžeme dočkat, až se ulicemi rozburácí motory a provoní je vůní benzínu!

Kalendář auto-moto akcí

Zdroj info: Speed Festival.
Zdroj médií: Speed Festival.

Fotogalerie (5 fotek)

Podobné články