PRÁCE 🧰

Toyota má v elektromobilitě velké plány. První z nových elektromobilů představí již příští rok

14. 12. 2021 1 min. čtení diskuze (0) Aktuality Elektromobilita

Třicet nových bateriových elektromobilů - taková je bilance, se kterou chce Toyota do roku 2030 přijít. Budoucnost ve světě automobilů bude tedy hodně elektrická!

nový model bz4X

Nová řada elektromobilů se bude odznačovat pod zkratkou "bZ", to ve volném překladu znamená "beyond zero". Prvním reprezentativním modelem nové řady se stane bZ4X, který je vyvinutý ve spolupráci se značkou Subaru. Vyrábět se začne příští rok a zákazníci si jej budou moci už v brzké době objednat.

Bude se jednat o malý crossover navržený jak pro japonský, tak ale také pro evropský trh. Novinkou bude variabilní přidávání baterií pro prodloužený dojezd, což jistě uvítá každý, kdo nejezdí pouze krátké trasy do práce a zpět. Nadšení budou i ti, kteří zrovna malým nebo velkým SUV neholdují, neboť se v nabídce v příštích letech objeví i velmi elegantní elektrický sedan. 

Zahanbit se v současné době nenechává ani Lexus, který brzy představí plně elektrický model RZ, který vychází z konceptu LF-Z a bude stát na platformě e-TNGA. Navíc do roku 2030, což je za necelých deset let, má Lexus v plánu uvést kompletní řadu elektromobilů a to ve všech segmentech. Další automobilka se tedy ubírá směrem, kde v budoucnu nebudou mít auta s čistě spalovacím motorem co dělat.

Obě společnosti rovněž usilují o snížení uhlíkové stopy a chtějí dosáhnout uhlíkové neutrality ve všech svých výrobních závodech.

Zdroj info: Toyota.
Zdroj médií: Toyota.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články