PRÁCE 🧰

Tipy na dárky - nabíječka autobaterií

7. 12. 2021 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat nabíječku baterií Základní info k nabíjení Auto-moto baterie a nabíjení

Vánoce se už pomalu blíží, a tak možná i vy přemýšlíte nad tím, co koupíte vašim blízkým nebo kamarádům pod stromeček. Jedním z nápadů může být taková nabíječka autobaterie.

Nabíječka autobaterií

Články na téma dárek pro muže do auta:

  1. Alkoholtester jako dárek
  2. Autokompresor jako dárek
  3. Nabíječka autobaterií - právě čtete
  4. Nosič na lyže
  5. Dárky pro muže do auta

Období dárků se blíží a nejeden motorista bude pod stromkem vyhlížet nějakou praktickou věc, která by jeho fungování s autem zase o něco zjednodušila. Tentokrát může být vhodnou volbou třeba taková nabíječka autobaterií.

Ještě než ale vyrazíte zvesela do obchodního centra, je nutné znát parametry, které vám pomohou takovou nabíječku na autobaterii vybrat. V lepším případě se motorista zmíní sám, co přesně by chtěl nebo potřebuje, v horším je to trochu loterie. Nikam tedy nezahazujte účtenky, ať může proběhnout případná výměna.

Na co si dát pozor

Jak již bylo výše zmíněno, musíte při výběru brát ohledy na více faktorů. Jedním tím nejdůležitějším je, co nabíječka bude nabíjet a pak také jaký typ baterie. Akumulátor totiž může být olovněný, gelový nebo AMG. Každý z nich potřebuje jinak specifickou nabíječku, aby při nabíjení třeba nevybouchl a vše proběhlo v pořádku. Pokud ještě k tomu obdarovaný hodlá s nabíječkou nabíjet baterii nejen auta, ale i motorky, je nutné na to brát také zřetel, protože motobaterie není 12V, ale pouze 6V.

Vysondovat z budoucího majitele byste také měli, jak často bude případnou nabíječku autobaterií používat. Z toho vám snadno vyplyne, jestli bude lepší se podívat po nějaké kvalitnější a dražší nebo na použití párkrát ročně postačí lepší základ. I majitel veteránů bude potřebovat, aby nabíječka zvládla větší zápřah.

Přístroj by měl také splňovat určité parametry pro provoz venku, aby mu neublížil třeba déšť. Ono je velký rozdíl, když máte přístřešek a ještě lépe garáž, kde si vše můžete hezky uspořádat a zapojit, jak chcete a pak když auto stojí negarážované před panelovým domem. Zde asi nebude úplně reálné si spustit prodlužovačku z okna, abyste následně mohli zapojit nabíječku autobaterie do zásuvky a nechat akumulátor nabít. Na ulici to nebudete dělat už z principu, prostě by došlo ke krádeži, jakmile byste si u vozu nedali šichtu s hlídáním. V takovém případě, bez možnosti v klidu a bezpečně nabíjet, bude lepší zvolit jiný dárek.

A jestliže obdarovaný vlastní i motocykl, jistě se mu bude hodit taková nabíječka, která dokáže udržet baterii mimo stroj a naživu přes celou zimu, než se na jaře zase hodí do původních útrob a provozu. V takovém případě by nabíječka měla mít tzv. udržovací režim. Ten nejen že akumulátor nabije, ale po celou dobu, dokud není odpojen, jej udržuje v nabitém stavu. To se tak může hodit i lidem, kteří například přes zimu vůbec nejezdí s autem.

A jaká je cena nabíječky na autobaterii?

Částka za nové nabíječky autobaterií se pohybuje různě. Dost záleží na tom, jak kvalitní produkt chcete koupit a jaké má funkce navíc. Stálicemi na trhu jsou značky CTEK a Bosch. Avšak dejte si pozor na takové to sezónní zboží v běžných obchodech s potravinami, kde můžete narazit na kutilské a auto-moto produkty. Nízká cena neznámých značek nutně neznamená, že tento produkt bude kvalitní a vydrží dlouhá léta.

Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články