PRÁCE 🧰

Jaké jsou v nabídce motobaterie?

28. 11. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat auto-moto baterii Výběr auto-moto baterie Koupě baterie podle kritérií Auto-moto baterie a nabíjení

Ani motocykly se bez pořádné baterie neobejdou. Chcete-li brázdit silnice bez stínu pochybností, měli byste zvolit takovou motobaterii, která bude vašemu stroji perfektně vyhovovat.

Jaké druhy motobaterií můžete nalézt v nabídce obchodů

Články na téma motobaterie:

  1. Jak nabít baterii motorky
  2. Jaké druhy motobaterií můžete nalézt v nabídce obchodů - právě čtete
  3. Nejlepší motobaterie
  4. Baterie do motorky a kritéria výběru

Nabídka motobaterií podle technologií

Baterie pro motorku můžete vybírat podle technologie, na které fungují. Jaké motobaterie jsou v nabídce?

Olověné motobaterie

Náplní olověných baterií je tekutý elektrolyt spolu s elektrodami. Jedná se o nejstarší druh, který má, kromě výhody v podobě nízké pořizovací ceny, i řadu nevýhod. Mezi ty patří například rychlé samovybíjení.

GEL baterie

Gelové baterie obsahují kyselinu sírovou v tuhé podobě. Díky tomu představují mnohem stabilnější řešení, u kterého navíc nehrozí rozlití elektrolytu.

Li-Ion baterie

V útrobách Li-Ion baterií najdete uhlík, oxid kovu a lithiovou sůl. Díky své nízké hmotnosti jsou u majitelů motocyklů velmi oblíbené.

Li-Pol motobaterie

Náplní Li-Pol baterií je lithium, uhlík a vodivý polymer. Díky tomuto složení vykazují dlouhou životnost a vysoký výkon.

LiFePO4 baterie

Baterie s technologií LiFePO4 obsahují lithium, železo a fosfát. Tento typ patří k těm nejmodernějším a nejvýkonnějším. To vše při zachování nízké hmotnosti, která je pro použití u motorek zásadní.

Parametry motobaterií

Baterie seženete v různých provedeních. Při výběru byste si ale měli dávat pozor, abyste zvolili takovou, která vašemu stroji poskytne tu nejlepší službu.

Rozměry

Rozměry baterie jsou u modelů pro motocykly opravdu zásadní. Kompaktní velikost a nízká hmotnost jsou lákavé, je třeba ale myslet na to, aby taková baterie podávala i dostatečný výkon.

Napětí, kapacita a startovací proud

Kapacitu baterie budete volit podle velikosti stroje a případně i množství elektroniky, které máte ve výbavě. Podobně to platí i o startovacím proudu. Napětí baterie by mělo odpovídat napětí elektrického okruhu vaší motorky.

Pólování

Abyste mohli baterii správně zapojit do okruhu, je třeba, aby měla správné pólování, které odpovídá motocyklu.

Odvětrávání

U baterií pro motocykly jsou důležité i odvětrávací otvory. Ty zajišťují odvod tepla od baterie, která se pak nepřehřívá.

Značka

Baterii můžete samozřejmě vybírat i podle výrobce. Stejně jako v jiných odvětvích jsou některé značky zárukou kvality, jiné vám zase poskytují produkty za velmi výhodně ceny.

Zdroj médií: Depositphotos, info odborník na baterie.

Podobné články