PRÁCE 🧰

Jaká je nejlepší motobaterie

16. 1. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat auto-moto baterii Výběr auto-moto baterie Koupě baterie podle kritérií Auto-moto baterie a nabíjení

To, že bez baterie motorka jednoduše nepojede, ví asi každý řidič. Většina asi také tuší, že nemůžete sáhnout po jakémkoliv akumulátoru, ale bude třeba pečlivě vybírat. Pojďme se podívat na ty nejlepší motobaterie.

Nejlepší motobaterie

Jaká je ta nejlepší motobaterie

Nejlepší motobaterie je relativní pojem. Pro každou motorku to bude jiná. Každý stroj má jiné parametry a těm musí odpovídat i akumulátor. Je třeba se při výběru zaměřit na důležitá kritéria.

Při koupi baterky na motorku byste si nejdříve měli ujasnit, na jaké technologii by měla fungovat. Starou dobrou klasikou jsou olověné baterie s volným elektrolytem (s víčky). U těch ale musíte počítat s pravidelným doplňováním elektrolytu a rychlejším vybíjením. Vybírat můžete i mezi modernějšími AGM typy, které jsou uzavřené a nehrozí vylití kyseliny. Jsou také výkonnější. Často jsou slangově označované jako gelové. Posledním hitem jsou lithiové motocyklové baterie, které mají dlouhou životnost, vysoký výkon a nízkou hmotnost, která je samozřejmě u motorek ceněná.

Dalším důležitým parametrem je rozměr baterie. Místo na baterii totiž nebývá u motorek moc velké. Při tomto kompaktním rozměru ale musí akumulátory disponovat dostatečnou kapacitou. Myslet byste měli i na hodnotu startovacího proudu. Obecně se dá říct, že čím výkonnější motorka, tím by tato čísla měla být vyšší.

Pohlídat byste si měli i správnou hodnotu napětí. U moderních motorek se nejčastěji setkáte s 12 V. Abyste byli schopní baterii správně zapojit, měla by mít správně umístěné póly odpovídající velikosti. Zásadní je také odvětrávání baterie. Odvětrávací otvory by měly po instalaci zůstat volné, aby bylo možné efektivně odvádět teplo a baterie se v provozu nepřehřívala.

Při výběru nového akumulátoru byste proto neměli sáhnout po modelu, který vám e-shop zobrazí jako nejoblíbenější, ale rozhodovat se podle výše zmíněných parametrů.

Zdroj info: Odborník, internet.
Zdroj médií: redakce.

Podobné články