PRÁCE 🧰

Testy ojetých aut, jaké recenze jsme již napsali a na co se můžete těšit?

5. 3. 2021 3 min. čtení diskuze (0) Aktuality

O testy ojetin je mezi našimi čtenáři velký zájem. Články jsou čtené i zpětně, kdy pravděpodobně zájemce o danou ojetinu hledá co nejvíce informací o autě, které si vybral. Proto budeme do budoucna rozsah testů ojetin zvyšovat.

Recenze ojetin

Ono není divu, nová auta zdražují a vyloženě levné vozy z trhu téměř vymizely. Hodně řidičů také děsí moderní motory plné nejrůznějších ekoudělátek, u kterých nikdo neví, co provedou třeba za deset let. Ceny ojetiny tak příliš neklesají, spíš naopak.

Historicky první test ojetiny na Portálu řidiče

První ojetinou a vlastně prvním autem, které jsme testovali, byla Škoda Fabia první generace. Tenhle nezmar, kterého pořídíte za dvě výplaty a při správné údržbě bude ještě nějakou dobu spolehlivě sloužit, je takovým evergreenem českých silnic. Navíc se nám dostala do rukou "fábka" s asi nejlepším možným motorem, totiž 1.4 MPI. Na druhou stranu to byl sedan, tedy takový trochu zvláštně tvarovaný vůz. V dalších generacích naštěstí škodovka od těchto kreací upustila a vyráběla jen hatchback a kombík.

Designový "skvost" Peugeot 308 SW v naší recenzi

Dalším autem, které lze často najít v inzerátech nebo bazarech, je Peugeot 308 SW. Jakkoliv může design působit na někoho odpudivě, tak se jedná o dost praktické auto. Potenciální bolestí může být motor, který může potkat řada závad. Lze jim všem do jisté míry předejít správnou péčí a vůz se pak odvděčí nízkými provozními náklady. Pro méně náročnou rodinu to je každopádně zajímavá volba.

Testy ojetin vyšší střední třídy

Klasikou mezi střední třídou je Superb. Ten jsme měli na test v jeho druhé verzi, navíc s naftovým dvoulitrem a šestistupňovým automatem. V nabídce ojetin bude potřeba trochu přebírat a ideálně hledat nějaký na 100 % nestočený kousek. Kdo takový najde, vyhrál, protože Superb je opravdu král prostornosti. Zejména jeho zadní sedadla umí poskytnout dostatek pohodlí i na dlouhé cesty přes půl Evropy. K tomu přidejte velký kufr u varianty kombi, skvělou spotřebu, spolehlivost... Co chcete pro trochu náročnější rodinu víc?

Dostáváme se k Mercedesu B180, který měla kolegyně Míša. Tohle auto s hvězdou má sice své bolesti (jako třeba ukodrcaný podvozek), ale zato poskytne docela dost prostoru a je to vlastně takový dost univerzální vůz. Je všechno, jenom ne sportovní a když se vyhnete automatické převodovce a zvolíte ten správný motor, budete spokojeni.

Recenze praktické ojetiny Škoda Roomster

Pomalu se blížíme k závěru a máme tu dalšího zástupce od škodovky. Tím byl Roomster, auto, které svého času do jisté míry rozdělilo veřejnost i odborníky. Jedni mu nemohli přijít na jméno kvůli designu, ti druzí ošklivý vzhled přešli a vyzdvihovali jeho praktičnost. Testovali jsme variantu s kdysi problematickým motorem 1.2 TSI, která ale tady sloužila absolutně bez problémů a se skvělou spotřebou. Pro toho, kdo hledá opravdu povedené a promyšlené auto, se kterým lze přes týden podnikat a o víkendu jezdit na rodinné výlety, je Roomster hodně racionální možností.

Test ojeté "oktávky ze Španělska"

Zatím posledním ojetým autem, které nám prošlo rukama, byl Seat Leon. Je to z velké míry vůz shodný s jinými koncernovými ojetinami, ale najdete ho o poznání levněji. Proč? Protože není ani německý, ani český. Leon tak nabízí prakticky to samé, ale za lepší peníze. Testovaný kus měl motor 1.6 16V, který je držák a celkově se auto vyznačuje velmi nízkými provozními náklady. Údržbu zvládne každý šikovnější kutil a náhradních dílů je dostatek jak originálních, tak druhovýroby.

A co chystáme do budoucna? Samozřejmě další ojetiny. Podíváme se do SUV segmentu a na o něco dražší kousky, dost možná najdeme i něco trochu sportovnějšího nebo luxusnějšího. A pokud máte nějaké tipy nebo návrhy na to, co bychom mohli otestovat, tak sem s nimi!

Zdroj médií: Redakce.

Podobné články