PRÁCE 🧰

Spropitné v restauraci v Chorvatsku, Itálii a Polsku

24. 8. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Letem světem se tento zvyk liší. Někde je skoro povinnost nechat číšníkovi něco navíc, a to i při platbě kartou, jinde je to společensky nepřípustné. Jak je to v Chorvatsku, Itálii a Polsku?

Spropitné v restauraci na dovolené

Spropitné v Chorvatsku

Cena útraty v restauraci je tvořena jenom položkami, které jste si objednali. Nepřipočítává se automaticky nic navíc. Spropitné není ani povinností společenskou, je ale zcela normální zaplatit nejen za konzumaci, ale nechat obsluze i něco navíc. Pakliže jste si dali v kavárně jenom kávu a croissant, není to až takové drama, ale pokud jste utratili za večeři o čtyřech chodech nějakou signifikantnější částku a v podniku jste byli celý večer, je to řekněme slušnost. Plaťte ho však hotově, nikoliv kartou, protože účetně to údajně v Chorvatsku není možné a přesvědčili jsme se o tom i sami v centru Zadaru. Očekávaná výše spropitného je alespoň 10 % z útraty, dle vlastního uvážení však můžete nechat i vyšší. Netýká se to jenom restaurací, barů a kaváren, ale dýško je běžné i u hotelového personálu. Optimální výše je 3–5 eur.

Spropitné v Itálii

Zde je to trochu jinak. Italové si totiž rádi připočítávají spropitné do ceny. Na účtence tak najdete krom zkonzumovaných položek i „servizio“, „couvert“, případně „coperto“. Nečertěte se a nehádejte se s obsluhou podniku, je to položka, jejíž existence je zcela v pořádku a v souladu s zákonem. Za tajemným názvem se ukrývá poplatek za obsluhu, a tedy je to vlastně forma spropitného. Povinností restaurace však je, uvést tento poplatek na ceníku nebo jídelním lístku. Najdete ho nejčastěji někde dole, případně na každé stránce.

Nad rámec „coperta“ můžete však i dle svého uvážení dát obsluze i dýško jaksi mimo účetnictví. Tedy hotově. Pakliže jste byli s obsluhou spokojení, není důvod to neudělat. Můžete buď dát klasicky třeba 10–15 % z útraty, nebo alespoň zaokrouhlit částku při placení nahoru. Špatně není ponechání třeba dvou eur navíc, nikdy však jako dýško nedávejte třeba 50 centů, to by byla spíše urážka a společensky byste se ztrapnili.

Spropitné v Polsku

V této zemi se personál nebojí i na rovnu naznačit, respektive spíše oznámit, že spropitné přijímají. V Gdaňsku nám bylo rovnou při placení útraty v restauraci servírkou nabídnuto, jestli má připočítat běžný tip 10 %. S ohledem na velmi příznivé ceny a agilní obsluhu jsme neviděli důvod tak neučinit.

V levnějších podnicích je však běžnější zaokrouhlování nahoru, jako se to často dělá u nás. Pozor však na to, abyste nenechali obsluze třeba jeden zlotý (zhruba 5 korun), z toho by asi nadšená úplně nebyla a podruhé by vás v restauraci nemuseli vítat úplně s nadšením.

Do skleničky nebo pokladničky

Moderní způsob výběru spropitného má formu nějaké skleničky nebo pokladničky umístěné třeba na baru u pokladny nebo cestou k východu. V takovém případě můžete třeba dovnitř vsunout bankovku nebo vhodit pár mincí. Tento způsob je nejčastější třeba v kavárnách a podnicích rychlého občerstvení, tedy tam, kde je společensky v pořádku spropitné nedávat.

Jak jste na tom vy? Dáváte na dovolené spropitné?

Zdroj info: poznejpolsko.cz, tripadvisor.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články