PRÁCE 🧰

Spočítali jsme za vás: Hyundai i30 na operativní leasing nepředstavuje pro rozpočet velkou zátěž

23. 11. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Financování nákupu vozidla Jak vybrat finanční leasing Jak vybrat operativní leasing Koupě auta na finanční leasing Koupě auta na operativní leasing Hyundai

Český trh s auty se zásadním způsobem mění. Škodovka sice kraluje celkově, i co se týče prodejů firmám, u tuzemských domácností ale s rostoucím náskokem vévodí Hyundai. Jeho nejprodávanější model přitom můžete mít doma už za necelé čtyři tisíce korun.

Hyundai i30 na „operák“ za necelé 4000 Kč měsíčně? Víme, jak na to!

Nošovický veterán

Za první tři čtvrtletí roku 2022 si domácnosti pořídily 8 030 vozů Hyundai. Bezkonkurenčně nejprodávanější byl model Hyundai i30, kterého se dosud prodalo 3 381 kusů, což činí v meziročním porovnání nárůst o 24,5 %. Jeho cena začíná na zhruba 350 000 korunách, což sice není mnoho, vzhledem k okolnostem ale řada domácností i firem uvažuje o jeho pořízení na operativní leasing, který může být výhodný rovnou z několika důvodů.

Hyundai i30 na „operák“ za necelé 4000 Kč měsíčně? Víme, jak na to!

Řešení, které nezatíží rozpočet

V rámci operativního leasingu si vybraný vůz nekupujete, ale pronajímáte na různě dlouhou dobu. Nejčastější jsou „operáky“ na čtyři a pět let. Jejich doba se ale podle aktuálních statistik neustále prodlužuje.

Výhodou operativního leasingu je prakticky nulová vstupní investice. To za předpokladu, že se zákazník nedomluví s leasingovou společností jinak. Akontace v tomto případě činí 10 až 30 % z ceníkové ceny vozu. Výhodou jejího složení je nižší měsíční splátka. Akontace je ovšem volbou, nikoliv podmínkou. Nový vůz tak můžete mít i bez toho, abyste měli naspořeno.

Další předností tohoto způsobu financování je i skutečnost, že po uplynutí dohodnuté doby nemusíte řešit prodej auta. Jednoduše ho leasingové společnosti vrátíte a o nic dalšího se nestaráte. Pokud tedy nemáte na nový vůz našetřeno, je operativní leasing jednou z možností, jak novým vozem jezdit a zbytečně se nezadlužovat.

Hyundai i30 na „operák“ za necelé 4000 Kč měsíčně? Víme, jak na to!

Operativní leasing Hyundai i30 kombi – modelový příklad

Pokud bychom si na pětiletý operativní leasing plánovali pořídit Hyundai i30 Kombi Start (benzín), 1.0 T-GDI 88 kW v bílé barvě Polar White, s předním pohonem a manuální 6° převodovkou za ceníkovou cenu 484 990 Kč včetně DPH a ročním nájezdem 20 000 kilometrů, pak může měsíční splátka začínat na příjemných 3 681 Kč! V tomto případě je ovšem potřeba počítat se zmíněnou 10% akontací. Bez ní by splátka činila 4 206 Kč.

Splátka vozu se samozřejmě zvyšuje s kratší dobou pronájmu. Zatímco u zmíněných pěti let zaplatí zákazník 3 681 Kč měsíčně (s akontací), u operativního leasingu (bez akontace) sjednaného na dva roky už bude činit měsíční splátka 5 512 Kč. Finální částka se samozřejmě sjednává individuálně na základě konkrétních potřeb klienta i aktuální nabídky leasingové společnosti.

V ceně měsíční splátky je obvykle zákonné pojištění, havarijní pojištění se spoluúčastí (zpravidla 10 %), silniční daň, koncesionářský poplatek za rádio a poplatek za registraci vozidla. Řidič pak obvykle platí náklady na servis na dobu pronájmu, výměnu gum a nadstandardní asistenci. Při sjednávaní operativního leasingu si ale zpravidla můžete vybrat služby navíc, které se ovšem promítnou do výsledné měsíční splátky.

Zdroj info: Hyundai, Auto na operák.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články