PRÁCE 🧰

Roční auta: Vyplatí se je koupit a z čeho vybírat?

26. 10. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Nabídka nových vozů je v současné době mizerná. Respektive prodejci vám nabídnou kde co, ale budete si na to muset hezky počkat. Proto roste popularita zánovních ročních aut.

Roční vozy: Vyplatí se je koupit?

U opravdu velmi čerstvých ojetin, které mají najeto pár tisíc kilometrů, je nabídka docela solidní. S někdy velmi zajímavou slevou dostanete prakticky nové auto, o kterém prodejci rádi říkají, že je tak akorát zajeté, sloužilo buď v nějakém autosalonu nebo přímo automobilce a celou dobu o něj bylo samozřejmě skvěle pečováno. Praxe ale bývá někdy odlišná.

Roční vozy z autosalonu

Nedělejte si samozřejmě iluze o tom, že by se o takové auto někdo nějak zvlášť staral. Kdepak, obvykle se mu dostane jen nějaké základní péče a o nějakém citlivějším zajíždění si mohlo nechat tak maximálně zdát. Jezdil s ním kde kdo, od majitele autosalonu, přes zákazníky, až po sekretářku a to převážně na krátké trasy. Motor se tedy horko těžko stačil ohřát. Moderní agregáty by to na druhou stranu víceméně měly snést a pokud mají najeto do 10 tisíc kilometrů, nemusí se jednat o vyloženě špatnou nabídku. Nezřídka se ale lze setkat s negativními zkušenostmi těch, kteří takové auto koupili. Ani autosalon se totiž někdy nebojí zatajit "menší" nehodu, nebo třeba technickou závadu. Proto buďte velmi obezřetní a vybrané auto si pořádně prohlédněte a projeďte ho.

Roční auta z automobilky

Další možností jsou bývalé služební nebo také tzv. referenční vozy. Ty buď slouží potřebám automobilky jako služební auto, nebo třeba v případě škodovky si je mohou za dosti výhodných podmínek na rok nebo dva pronajmout řadoví zaměstnanci pro své účely. Nájezd by měl v takových případech být do 30 000 kilometrů a stáří auta by nemělo přesáhnout rok a půl. Automobilky samozřejmě rády uvádějí, že každý vůz prošel pečlivou kontrolou a měl příkladnou údržbu. Reálné zkušenosti ukazují, že obvykle se skutečně jedná o prakticky zánovní auto, navíc se zárukou od automobilky, což je velmi silný argument pro koupi.

Roční vozy z bazaru

Pokud narazíte na nabídku "ročních vozů" v autobazaru, buďte obezřetní. Cenově se budou hodně blížit nabídce ročních vozů od automobilek, ale existuje vysoká pravděpodobnost, že se jedná sice o mladé, ale také bourané auto. Nebyli byste první ani poslední, kdo na něco takového naletěl a obecně se u autobazarů nějaké záruky nebo odpovědnosti za vady dovolává velmi těžko.

Nepodstupujte zbytečné riziko

Kolem a kolem tedy lze určitě roční auta doporučit, ale pouze v tom případě, že kupovat budete přímo od automobilky. Ta si nemůže dovolit zatajit nějakou zásadní nehodu, nebo mlžit ohledně minulosti vybraného vozidla. A v současné chvíli jsou zároveň roční vozy jednou z možností, jak se dostat k "novému" autu prakticky hned. Nese to s sebou ale samozřejmě i určitá negativa, protože si nemůžete přesně naspecifikovat výbavu, barvu a motorizaci.

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články