PRÁCE 🧰

Řidičák na traktor aneb když traktor můžete řídit dříve než osobní automobil

19. 9. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Přemýšleli jste někdy nad pořízením si řidičáku na traktor či na jiné zemědělské vozidlo? Pokud je vaše odpověď ano, tak v dnešním článku zjistíte informace, které je potřeba znát ještě před nástupem do autoškoly (traktoškoly).

Řidičák na traktor

Před tím, než usednete za volant traktoru, potřebujete jako k ostatním motorovým vozidlům řidičský průkaz. Pro řízení traktoru se jedná o skupinu T. Po úspěšném absolvování autoškoly budete kromě traktoru smět řídit i pracovní stroje jako jsou například kombajny nebo bagry. Přesněji řečeno získáte oprávnění pro řízení zemědělských a lesních vozidel a samojízdných pracovních strojů, včetně přípojného vozidla.

Řidičák na traktor a cena

Cena může být různá. Pro osoby, které již vlastní řidičský průkaz skupiny B a chtějí si řidičák rozšířit, se cena pohybuje kolem 10 000 korun. Pro absolutní začátečníky v oblasti řízení traktorů, začíná cena na hranici 15 000 korun. Pokud jste neřidiči, bude kurz řízení na traktor probíhat déle, jelikož se budete muset naučit základní pravidla silničního provozu, která jsou pro všechny řidiče stejná a která absolvuje každý začínající řidič.

Na co nezapomenout

Před samotným výcvikem je potřeba si zajistit lékařský posudek o způsobilosti k řízení motorových vozidel, které získáte u praktického lékaře za bratru 400 korun. Důležitým faktem je, že řidičák na traktor můžete řídit od sedmnácti let. Důvodem je výuka na učilištích a středních odborných školách. Pokud tedy nechcete čekat do osmnácti na možnost začít řídit klasické auto a už potřebujete jezdit na rande, bude pro vás traktor ideální možností, jak zaujmout. Další podmínkou před začátkem kurzu je nemít zákaz řízení motorových vozidel, tedy nepřesáhnout hranici dvanácti trestných bodů.

Dalším krokem je vybrat si autoškolu, ve které o dané řidičské oprávnění budete žádat. Ne všechny autoškoly se specializují na výuku řízení zemědělských vozidel, tudíž je potřeba zjistit, zda se tato autoškola nachází ve vašem městě či místě bydliště nebo zda budete muset někam dojíždět.

Co vše se naučíte?

Během praktické části výcviku se naučíte základní ovládání traktoru. Ještě před první jízdou však budete muset zvládnout teoretickou část a jednu zdravotnickou hodinu. Na té se dozvíte například jak provést první pomoc u zraněné osoby.

V praktickém výcviku se budete učit, jak zvládnout jízdu bez přívěsu, tak i s přívěsem, dále jak couvat s přívěsem rovně i za roh. Naučíte se rovněž správnému připojení a odpojení přípojného vozidla bez pomoci závozníka, abyste si poradili i v případech, kdy nebudete mít nikoho po ruce.

Po úspěšném absolvování kurzu musíte zajít na příslušný úřad, kde zaplatíte poplatek padesát korun za vydání řidičského průkazu a do dvaceti dnů budete mít řidičák u sebe, obvykle je ale doba vydání průkazu nižší.

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články