PRÁCE 🧰

Přehled luxusních a drahých aut na českém trhu

20. 2. 2021 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Někteří jedinci mají na vlastnictví luxusního automobilu nejen štěstí, ale i finance. Po silnicích tak uvidíte jezdit krásné kousky, které si asi úplně nemůžete sami dovolit. Ale kdyby přeci jen byla ta možnost, jaké auto byste si vybrali z nabídky luxusních a drahých aut?

luxusní a drahá auta

Značky aut pro vyvolené řidiče

Jakmile máte na účtu několik milionů korun, pak si můžete dopřát do své sbírky unikátní vozy, kterých se například vyrobí jen pár desítek ročně. Ještě líp, když jde upravit specifikace tak, aby váš kousek neměl nikdo jiný. Pár takových majitelů v Česku najdete a například s vozy Aston Martin se často můžete setkat na akci Párky a káry.

McLaren jako zástupce luxusních aut

McLaren

Je to sotva pár hodin, co se světu představil model Artura (cena se předpokládá od 5 mil.). Možná tomu nebudete věřit, ale skutečně tento sporťák jezdí i na elektřinu. Na tu dojede údajně až 30 kilometrů, ale to musíte mít sakra krotkou nohu na plynovém pedálu, protože tento stroj umí svištět až 330 km/h.

Automobilka je britského původu a produkuje pouze luxusní sportovní vozy. Setkat se ve slovníků můžete ještě se závodním odvětvím, které vyvíjí stroje pro tyto okruhy. Pokud byste si ale zatoužili koupit nějaký takový vůz, nebude vám stačit odprodej ani obou ledvin. Nejznámějšími modely této značky jsou McLaren M6GT a McLaren P1, jehož hodnota činí v přepočtu neuvěřitelných 115 milionů českých korun.

Bentley je další luxusní značka

Bentley

Kdo by to jen řekl, že na úplném začátku se firma věnovala výrobě leteckých motorů. Dnes tyto kousky automobilů, které jsou výhradně luxusní, odebírá nejvíce Čína, ale v Česku jich pár můžete také zahlédnout. V současnosti automobilka nabízí všechny karoserie aut, na které si vzpomenete. I když nutno podotknout, že kabriolet vypadá (podle nás) poněkud zvláštně a tato výsada výroby by měla zůstat jen pro některé značky. 

Mezi tradiční modely patří například Continental GT nebo Flying Spur. Cena obou automobilů začíná na 5 milionech korun.

Luxusní a drahý Rolls-Royce

Rolls-Royce

Existují auta, která by měla mít vždy svého osobního řidiče, protože vidět za volantem takového mohutného stroje například křehkou dívku, by bylo poněkud bizarní a možná by to ani nezapadalo do společenských kodexů. Ostatně pokud máte na koupi takového vozu, je zákonitě jasné, že se musíte nechat rozmazlovat tím, co luxusní značka nabízí. Každý model, který na silnicích potkáte je svým způsobem jedinečný a osobitý, jak bychom řekli my, má svou duši.

Mezi modely se řadí nejznámější Phantom, dále pak Ghost, Dawn a třeba i Cullinan - i když SUV? Vážně? Ehm. Každopádně nikoho nesoudíme, jen tiše závidíme a pokud by nám někdo chtěl věnovat starý kousek ze 40. let, nebudeme se vůbec bránit.

Ceny těchto vozů jsou různé, avšak je to už poměrně jiná cenová kategorie vůči například Bentley. V tomto případě ceny začínají na dvojnásobku - tedy na 10 milionech korun - a mohou se vyšplhat až nesmyslně vysoko. Ostatně výjimkou nejsou ani opancéřované kousky, které zajistí opravdu tu nejvyšší bezpečnost pro posádku.

Aston Martin patří již k britské klasice

Aston Martin

U Britů ještě zůstaneme, skoro to vypadá, jako by jiná země neuměla produkovat opravdu luxusní kousky pro zámožné a nebo prostě jen srdcaře s tučným kontem. Ostatně, kdo jiný než právě James Bond - filmový agent 007, se vozil v modelu DB5, který se tak díky filmovému plátnu stal nejznámějším autem na světě. Za to nejdražším model je Aston Martin One-77. Raději se posaďte, protože cena tohoto auta je 30 milionů korun. Vzhledem k tomu, že se vyrobilo jen pár kusů, bude jeho případná prodejní cena klidně i trojnásobná. Ale jak se říká, každý prodej si najde svého kupce.

Co se týká současnosti, tak nejčastěji budoucí majitelé sahají po modelech Vanquishe, Rapide a DBX. Hodnota vozů začíná na 5 až 6 milionech korun. Samozřejmě výsledná cena může být i dvojnásobná, zaleží na preferencích a náročných přání jednotlivých klientů.

Ferrari - zástupce italských sportovních (a drahých) vozů

Ferrari

Na konec jsme si nechali koníka, který je symbolem automobilky. Zástupce italské výroby v sobě nezapře horkokrevnost vzpurných a majestátních hřebců. V modelové paletě automobilky se nachází jak vozy sériové výroby, tak té závodní. Přeci jen stáje Ferarri jste mohli vždy zahlédnout například ve Formuli 1. Ostatně za tuto stáj jezdil i slavný závodník Michael Schumacher.

Automobilka řadu let vyráběla oblíbené vozy se šestiválcem a s osmiválci, ale za svou dobu, zejména v začátcích, vyprodukovala i několik vozů s dvanáctiválcovým motorem usazeným uprostřed - jednalo se například o model 512 TR nebo 365 GT4 BB. V portfoliu nechybí ani "GéTéčka" jako je třeba Ferrari FF nebo Ferrari California. A na závěr jsou to samozřejmě supersporty - například známé LaFerrari.

V současné době si můžete koupit například model SF90 Stradale, jehož cena začíná od 16 milionů korun. Kdo by rád ušetřil, pak si může vybrat třeba model Portofino, který stojí od 5 milionu korun nebo model 812 GTS za 10 milionů korun.

Zdroj médií: redakce portalridice.cz, pixabay.com.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články