PRÁCE 🧰

Nejlepší barva auta podle bezpečnosti

6. 10. 2022 1 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Hraje pro vás při výběru nového vozu roli i jeho barva? Možná si jako zkušení řidiči říkáte, že barva je až na jedné z posledních příček a vybíráte na základě úplně jiných kritérií. Víte ale, že díky správně zvolené barvě auta bude váš pohyb po silnicích bezpečnější?

Nejlepší barva auta z pohledu bezpečnosti

Módní vlny, které ovlivňují zastoupení jednotlivých barev na silnici, se často mění. Pokud ale spíš než na módu hledíte na bezpečnost svoji i svých spolujezdců, bude pro vás volba barvy mnohem jednodušší. Jak to tedy je? Která je nejlepší bezpečná barva auta?

Nejbezpečnější barva auta

Úplně nejlepší barvu auta z pohledu bezpečnosti, kterou můžete zvolit, je bílá. Nejlépe odráží světlo a je proto na silnici nejvíce viditelná. Navíc je okolí silnic často tmavé a bílá je tedy maximálně kontrastní. Dalším plusem při volbě této barvy je to, že ji automobilky nabízejí bez příplatku. Pomůže tak nejen vašemu bezpečí, ale i rozpočtu.

Mezi další barvy, které podle statistik snižují riziko dopravní nehody, jsou béžová, oranžová, žlutá, světle fialová nebo světle hnědá.

Nejméně bezpečné barvy vozů

Obecně se dá říct, že vyššímu riziku dopravní nehody se vystavují majitelé tmavých vozů. Ty hůř odráží světlo a snáze splynou s okolím. Nejrizikovějšími barvami jsou stříbrná, šedá a fialová. Ve spodní části řebříčku bychom našli také černou, červenou, modrou a růžovou barvu. Pokud máte auto v některé z těchto barev, dávejte si pozor hlavně v době východu a západu slunce. V těchto časech bude váš vůz viditelný nejhůř.

Kromě viditelnosti se navíc tmavá auta zdají být více vzdálená než světlá. A všichni z vlastních zkušeností jistě víte, že občas vás může od neštěstí dělit třeba jen pár desítek centimetrů.

Zdroj médií: freepik.

Podobné články