PRÁCE 🧰

Nejbělejší bílá barva světa je konečně dost tenká pro auta či letadla

16. 11. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Aktuality

Něco tak obyčejného jako barva dokáže ovlivnit naše pocity i náladu. Dokonce zvládne pohlcovat sluneční paprsky nebo naopak povrch sama ochlazovat. Zní vám to jako sci-fi? Nedivíme se!

Nejbělejší bílá barva světa dokáže chladit a dostanou ji auta

Články na téma barva automobilu:

  1. Barva auta - která je nejpraktičtější?
  2. Charakter řidiče podle barvy vozu
  3. Nejpraktičtější barva auta
  4. Nejlepší barva auta z pohledu bezpečnosti
  5. Nejbělejší bílá barva světa dokáže chladit a dostanou ji auta - právě čtete

Unikátní barvu s jedinečnými ochlazovacími schopnostmi nicméně nedávno představili výzkumníci z Purdueovy univerzity v americké Indianě. Kromě toho, že je to prý nejbělejší bílá barva světa, za což si vysloužila zápis do Guinessovy knihy rekordů, podle nich odráží 98,1 % slunečního záření a zároveň vydává teplo v infračerveném spektru!

Až o 4,5 stupně méně

Zajímavostí téhle nadčasové barvy je i to, že vyzařuje více tepla, než absorbuje. Výzkumy zmíněné univerzity tak třeba prokázaly, že barva v původním složení dokázala oproti okolí ochladit povrch o neuvěřitelných 4,5 °C! Součástí barvy byly nanočástice síranu barnatého. Aby plnila svoji ochlazovací funkci, musela být na povrch nanesena v poměrně tlusté 0,4 mm vrstvě. Tomu by mělo být ovšem konec.

Nejbělejší bílá barva světa dokáže chladit a dostanou ji auta

Inovovaná barva sklízí úspěchy

O barvu začal být zájem nejen v oděvním, ale také automobilovém a letadlovém průmyslu. Jeho zástupci ovšem měli zásadní podmínku – aby nejbělejší barva světa plnila svou ochlazovací funkci, je potřeba ztenčit vrstvu, kterou se budou povrchy natírat. Vědci z Purdueovy univerzity tak nově přišli s upravenou verzí barvy, do které přimíchali nitrid boritý o šestiúhelníkové struktuře.

Nejbělejší bíla na nových autech?

Nově tak bude stačit natřít povrch vrstvou o síle 0,15 mm, což už barvu činí použitelnou na auta či letadla. „Nyní má barva potenciál ochlazovat vnějšky letadel, aut nebo vlaků. Letadlo čekající na ploše by nemuselo mít zapnutou klimatizaci na tak silný výkon, aby ochladilo interiér, což ušetří spoustu energie,“ řekl George Chiu, profesor mechanického inženýrství na Purdueově univerzitě a expert na poli inkoustového tisku.

Nejbělejší bílá barva světa dokáže chladit a dostanou ji auta

Klimatická naděje

U zmíněných automobilů by následně mohla unikátní barva budoucnosti ochladit povrchy a významně snížit nutnost klimatizování, se kterým jde ruku v ruce spotřeba energie a snížení emisí skleníkových plynů. „Na rozdíl od ostatních metod chlazení tato barva vyzařuje teplo do vesmíru, což také přímo ochlazuje planetu,“ nešetří superlativy Siou-lin Žuan, profesor na Purdueově univerzitě a autor barvy.

Budoucnost je slibná

Podle nejrůznějších statistik a průzkumů je právě bílá barva auta mezi řidiči tou vůbec nejoblíbenější. Bílé auto také lépe odráží světlo a je na silnici více vidět. Nejbělejší bílou ovšem aktuálně ještě v žádném katalogu automobilek pro „běžné smrtelníky“ nenajdete. Do budoucna ovšem přináší obří potenciál a mohla by se stát běžnou součástí automobilových linek a lakoven.

Zdroj info: Guinessova kniha rekordů, Purdueova univerzita.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články