PRÁCE 🧰

Aston Martin DB5 se znovu objeví na výrobní lince

8. 7. 2020 2 min. čtení diskuze (0) Aktuality

Některé věci jsou k sobě neodmyslitelně spjaty tak moc, že si nedokážeme představit, aby jedna bez druhého existovaly. Příkladem je James Bond a jeho Aston Martin DB5. Automobilka si uvědomuje svou historickou vazbu s filmovým špionem, a tak se rozhodla oživit automobilovou legendu z filmu Goldfinger.

Automobilka má v plánu vyrobit 25 pamětních vozů, z nichž jeden byl zhotoven právě před pár týdny. Nové vozy DB5 jsou na chlup stejné jako originální vůz z filmu. Vozy mají karosářské panely z hliníku, které elegantně zakrývají ocelový podvozek. Všechna auta budou mít také původní barvu - tedy stříbrnou břízu.

Auto nebude žádný lenoch, jeho síla dosahuje hodnoty 300 koní, pod kapotou se skrývá čtyřlitrový šestiválec. Auto má náhon na zadní kola, která jsou vybavena mechanickým diferenciálem s omezeným prokluzem a motor funguje s pětistupňovou manuální převodovkou ZF. K tomu všemu se ve vozech budou nacházet všechny vymoženosti (repliky), které měl také agent 007 k dispozici na své mise.

Nechybí tak rotující poznávací značky vpředu i vzadu, zadní vyjíždějící štít proti kulkám, systém rozstřikující olej na silnici, kouřová clona, která navazuje na simulované "kulomety" předních světel, telefon ve dveřích řidiče, úložný prostor pod sedadlem (Bond tam měl uložené zbraně) a radarový sledovací systém. Co byste naopak nenašli ve voze je například vystřelovací sedadlo spolujezdce - ostatně je to asi jen dobře.

Výroba jednoho vozu zabere zhruba 4 500 hodin. K tomu se váže i jeho cena. Kolik tedy tahle sranda bude stát? Inu, není to nic pro chudé. Jeden takový vůz se bude prodávat za 89 milionů korun včetně DPH. To je poněkud vysoká částka, natož že se vůz nesmí pohybovat na silnici. Na druhou stranu, pokud byste se přeci jen ke koupi rozhoupali, máte i tak smůlu, protože všechny vozy jsou už zamluveny budoucími majiteli.

Zdroj médií: Aston Martin.

Fotogalerie (6 fotek)

Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články