PRÁCE 🧰

Povolená hladina pro cyklisty v zahraničí

16. 7. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Řada Čechů rádo vyráží do zahraničí na kola. Nicméně neměli by zapomínat na pravidla o požití alkoholu. Za porušení je čeká leckdy vysoká pokuta.

Povolená hladina pro cyklisty v zahraničí

Články na téma pokuta za jízdu pod vlivem:

  1. Pokuty za jízdu pod vlivem během dovolené
  2. Povolená hladina pro cyklisty v zahraničí - právě čtete
  3. Výše pokuty pro cyklistu pod vlivem
  4. Alkohol na kole – hrozí ztráta řidičáku?

Prvně by bylo vhodné říct, že se převážná většina států drží pravidla – stejná tolerance jako u řidičů. To znamená, že pokud u nás máme nulovou toleranci, pak to platí i pro cyklisty nebo třeba vodáky. V zahraničí je to velmi podobné, ačkoli je pravda, že v některých zemích jsou na cyklisty benevolentnější.

Alkohol si tak dopřejte opravdu jen v zemích, kde to zákon povoluje. Zejména si dejte pozor na odchylky, protože sice na kole máte povoleno pít více, jenže jakmile z kola sesednete a chystáte se za volant, mohl by vzniknout nepříjemný problém – to se týká například Rakouska. Raději tak počkejte na oslavy úspěšného zvládnutí dne až na večer a otevřete si dobré víno k večeři.

Proč raději nepít alkohol při jízdě na kole

Jeden z důvodů, proč si na kole alkohol odpustit, je ten, že pokud se stane dopravní nehoda a cyklista v době incidentu byl opilý, může mít pojišťovna problém s pojistným plněním. To může pokrátit a nebo nevyplatit. Pozor tak i na pojištění odpovědnosti. Navíc všechny pojišťovny mají ve smlouvách uvedeno, v jakých případech pojistné plnění nevyplácí. Právě alkohol je jednou z těchto výluk.

Nezapomeňte ani na fakt, že cyklisté jsou jednou z nejohroženějších skupin na vozovce, a tak s přibývající opilostí se cyklista může chovat velmi nemoudře. S opilostí se zvyšuje sebevědomí a odhazují zábrany. Nejhorší věc je pak ta, že si takoví cyklisté odmítají vzít na hlavu přilbu, která je chrání. Riskují, dostavují se zpomalené reakce na okolí. Důležité je také zmínit, že cyklisty nechrání hromada plechu jako auto, a tak dopravní nehody končí bohužel častěji fatálním způsobem.

A pokud vás od nezákonného pití neodradí toto, pak to bude jistě sankce, která bývá poměrně mastná. Sice nemůžete přijít o řidičák, ani o body, ale za to váš čeká nemilé zatížení rodinného rozpočtu. U nás jsou pokuty už tak vysoké a co teprve v zahraničí? Některé státy jsou opravdu velmi přísné.

Pokud přeci jen jste ochotni si nějaký alkohol na cyklotrasách dát, pak myslete na to, že je nutné vědět, kolik případně nadýcháte. Pokud je totiž v některé zemi povolen pro cyklisty vyšší limit promile alkoholu, pak ale po usednutí za volant platí vždy ta nižší povolená hranice. Pro tyto účely tedy slouží alkohol tester, díky kterému to snadno zjistíte. Navíc v dnešní době se už prodávají opravdu skladná zařízení, a tak jej budete moci mít vždy při ruce.

Povolená míra alkoholu v zahraničí pro cyklisty

  • Slovensko – nulová tolerance – pokuta až 1000 euro
  • Rakousko – tolerance do 0,8 promile (pokud usedá za volant pak max do 0,5 promile) – pokuta až 5810 euro
  • Německo – tolerance do 1,6 promile (pokud usedá za volant pak max do 0,5 promile) 
  • Slovinsko – tolerance do 0,5 promile – pokuta až 1200 euro
  • Chorvatsko – tolerance do 0,5 promile – až 5 000 kun
  • Itálie – tolerance do 0,5 promile – pokuta až 1300 euro
  • Francie – tolerance do 0,5 promile – pokuta až 4500 euro
  • Polsko – tolerance do 0,2 promile – od 0,5 promile hrozí trest odnětí svobody

Zdroj info: Tým bezpečnosti, Tester.
Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články