PRÁCE 🧰

Výše pokuty pro cyklistu pod vlivem

20. 7. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Čeští řidiči mají s alkoholem utrum. Jak je to ale v případě, že řidič – vášnivý cyklista sedne na kolo a v polovině trasy se rozhodne, že si dá pivo? Jaké jsou sankce a může přijít o řidičák?

Výše pokuty pro cyklistu pod vlivem

Články na téma pokuta za jízdu pod vlivem:

  1. Pokuty za jízdu pod vlivem během dovolené
  2. Povolená hladina pro cyklisty v zahraničí
  3. Výše pokuty pro cyklistu pod vlivem - právě čtete
  4. Alkohol na kole – hrozí ztráta řidičáku?

Připomeňme si, že pro řidiče v Česku platí nulová tolerance alkoholu. Za porušení jsou vysoké sankce. Do nulové tolerance patří ale například i cyklisté, lidé jedoucí na koloběžce nebo zvířeti. Pokud tedy rádi vyrážíte na kolo a v letním období se chcete ochladit pšeničným mokem, nemuselo by se vám to zrovna vyplatit. Leda, že byste si dali velkou pauzu, případně použili alkoholtester. Tak byste snadno zjistili, jestli můžete vyrazit dál nebo ne.

I jedno pivo může být problémem

Na zahrádce tedy raději sáhněte po nealkoholickém nápoji, díky kterému nebudete muset zastavovat nebo čekat hodiny, než budete moci znovu sednout za řídítka. Nezapomeňte, že každý má jiné spalování, a tak zatímco jeden člověk po jednom pivu je v pohodě, druhý se může cítit hůře. Pak může mít problémy i při šlapání na kole – zpomalené reakce, zhoršená orientace a další příznaky jsou jen začátkem konce.

Pokud se připijete víc, odhodíte helmu, pak celkem hazardujete se životem. I tak už je cyklista jedním z nejzranitelnějších subjektů na komunikaci, neboť ho nechrání žádné plechy jako automobil. Jediná jeho ochrana je přilba, kterou ne vždy rekreační jezdci mají!

Kontroly budou častější

Sice ještě není cyklistická sezona v plném proudu, ale již teď při pěkném počasí se lze potkat s namátkovými kontrolami. Čím teplejších dní bude přibývat, tím budou kontroly od policistů přibývat. Každá taková kontrola samozřejmě znamená i dechovou zkoušku, která odhalí případného hříšníka. Odmítnout tuto zkoušku se rovněž nevyplatí, to totiž stojí 15 tisíc korun.

Pokud se zjistí pochybení a cyklista nadýchá do jednoho promile, pak může očekávat pokutu do 20 tisíc korun, v případě vyšší hodnoty promile alkoholu je sankce až do 50 tisíc korun. Žádné body se cyklistům nepřičítají a stejně tak nemohou přijít o svůj řidičský průkaz. Sankce je ale přesto tak vysoká, že byste to neměli podceňovat.

Samozřejmě budou existovat i takoví experti, kteří využijí malé skulinky v zákoně. Ta totiž říká, že pokud člověk kolo pouze vede, jedná se o chodce a tedy ten nemůže být pokutován. Vše tak záleží na dokazování policistů a svědomí cyklistů. Nicméně legislativa hovoří jasně, tedy především paragrafy zákona č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích. Jde především o to, že každý cyklista je zároveň účastníkem silničního provozu a tím mu vznikají určité povinnosti, jako například nepít alkohol.

Zdroj info: Policie ČR.
Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články