PRÁCE 🧰

Poradíme, jak zapojit denní svícení, abyste za to nedostali pokutu

25. 2. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Policisté dnes a denně rozdají na silnicích desítky pokut za špatně umístěná světla pro denní svícení. Přitom není tak těžké dodržet pár pravidel pro jejich montáž.

Články na téma světlomety:

  1. Denní svícení s mlhovkami
  2. Montáž světel pro denní svícení - právě čtete

Prvním a zásadním pravidlem je použít pro dodatečnou montáž světel pro denní svícení pouze homologovaná světla. Policie České republiky k tomu přímo na svém webu uvádí:

Pouze světla podle normy

"Provedení a umístění světel pro denní svícení je dáno homologačním předpisem EHK/OSN č. 48, který předepisuje vyhláška č. 341/2002 Sb. a jejich používání se řídí zákonem č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích pozměněným zákonem č. 411/2005 Sb. Samotná světla jsou homologována dle předpisu EHK/OSN č. 87. Dokladem opravňujícím k používání světel k dennímu svícení je značka RL vylisovaná na krycím skle světla nad homologační značkou."

Montáž jako takovou zvládnete i doma, je ale dobré dodržet pár pravidel. Předně musejí být světla dvě, respektive dva moduly. V každém může být několik diod, ale vždy je nutné, aby byly jen dva. Oba zdroje světla musejí produkovat světlo bílé barvy.

Sady na renovaci světlometů v nabídkách e-shopů

Ohlídejte si vzdálenosti

Umístění světel je možné ve výšce minimálně 250 mm a maximálně 1 500 mm. Světla musejí být ve stejné výšce, není možné, aby jedno bylo výš a druhé níž. Vzdálenost mezi nimi je minimálně 600 mm, u vozidel s šířkou menší než 1 300 mm je to 400 mm. Zároveň musejí být maximálně 400 mm od bočního obrysu vozidla.

Dodatečná montáž světel pro denní svícení není přestavbou vozidla ani změnou technických údajů, proto jejich umístění na vozidlo nepodléhá žádnému schvalování ani zápisu do TP. Pokud je vozidlo, které nesplňuje shora uvedené podmínky kontrolováno policisty, hrozí uživateli vozidla pokuta.

Pokud jsou uvedené nedostatky zjištěny při technické prohlídce na stanici technické kontroly, je takovému vozidlu omezena způsobilost k provozu na pozemních komunikacích a provozovatel vozidla má 30 denní lhůtu na odstranění závad, v této lhůtě musí opětovně vozidlo přistavit k technické prohlídce.

Možná vám při montáži denního svícení pomůže obrázek:

Montáž světel pro denní svícení

Zdroj médií: Policie České republiky, redakce.

Podobné články