PRÁCE 🧰

Parkovací zóny v Praze a jak se v nich vyznat

22. 9. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Jedno z nejméně populárních opatření ve velkých městech je zavedení parkovacích zón. Tento krok je vždy provázen nelibostí obyvatel i návštěvníků, pro které to znamená komplikace a nutnost řídit se nějakými novými pravidly. Nejzářnějším příkladem je naše metropole – Praha, na kterou se zaměříme a vysvětlíme si, jak tedy parkovat správně a předejít pokutě, případně rovnou odtažení vozidla.

Parkovací zóny v Praze

Články na téma parkovací zóny:

  1. Zónové parkování aneb Jak se v něm vyznat
  2. Parkovací zóny v Praze a jak se v nich vyznat - právě čtete
  3. Monitorovací vozidla v Praze. Jak fungují?
  4. Praha chystá změny modrých zón

Se zónami a bez zón 

Praha je v současné době rozdělena na oblasti, kde parkovací zóny jsou a kde naopak chybí. Zadarmo a bez rizika, že pácháte přestupek, můžete své auto odstavit zejména na okrajích hlavního města. Alternativou jsou i P+R parkoviště, kde se dá parkovat skutečně levně. To je také naše doporučení, zejména mimo víkendy a státní svátky je doprava pomocí MHD varianta srovnatelně rychlá a zejména méně stresující, než kodrcání se v kolonách a následné hledání místa na zaparkování. 

Parkovací zóny v Praze jsou pak poznat na první pohled podle barvy, kterou jsou na pozemní komunikaci vyznačeny. Dále jsou označeny dopravní značkou, respektive sestavou, kterou tvoří informativní značka IP12 spolu s dodatkovými tabulkami, které označují barvu a číslo oblasti, podmínky a číslo úseku parkovací zóny. U každého druhu zóny uvádíme provozní dobu, mimo kterou je možné v daném místě parkovat bez omezení. Pozor, jednotlivé městské části mohou tyto časy upravovat, neplatí to tedy paušálně.

Parkovací zóny v Praze

Modrá zóna

Je určena především pro rezidentní parkování. To znamená pro ty, kteří v daném místě bydlí nebo tam mají provozovnu či sídlo svého podnikání. Pro ostatní motoristy je parkování možné s omezením a platit mohou pouze prostřednictvím webové aplikace, tudíž zde nenajdete parkovací automat. Provozní doba je obvykle od 8 do 20 hodin. Mimo tuto dobu není parkování regulováno. 

Fialová zóna 

Určení této zóny je pro tzv. smíšené parkování. Je tedy určena jak pro rezidenty, kteří zde mohou parkovat bez omezení, tak i pro ostatní. Ti ovšem mohou zaparkovat v této zóně maximálně na 24 hodin. Platba je možná jak u parkovacího automatu, tak přes webovou aplikaci. Mimo dobu od 8 do 20 hodin je opět možné parkovat bez omezení. 

Oranžová zóna 

Tady můžete stát maximálně po dobu dvou hodin, určení zóny oranžové barvy je tedy spíše na krátkodobé parkování. Platit můžete opět jak u automatu, tak přes aplikaci. Mimo obvyklý čas 8 až 20 hodin je i u této zóny možné ji využívat bez omezení.  

P+R  

Tato parkoviště slouží jako záchytná, obvykle je najdete na okrajových částech Prahy, poblíž MHD. Zkratka P+R znamená Park + Ride, tedy “zaparkuj a jeď”. Jejich otevírací doba je od 4 hodin do 1 hodiny po půlnoci. Pokud si nestihnete vozidlo do uzavření parkoviště vyzvednout, připlatíte si 100 korun. Jak už název napovídá, jsou určena spíše pro návštěvníky Prahy, kteří si zde zaparkují své auto a dále pokračují městskou hromadnou dopravou. Denní parkovné je velice příznivých 20 Kč, v případě parkoviště Kongresové centrum Praha je to 90 korun. 

K+R 

Když si zkratku opět rozepíšeme, tak znamená Kiss + Ride, tedy “polib a jeď”. Jsou umístěna u některých stanic železnice a metra. Jejich určení je pro vystoupení osob, které řidič přepravuje k prostředku MHD, případně je na stanici vyzvedává. 

Elektromobily 

Pokud máte auto poháněné elektromotorem, můžete si po zaplacení registračního poplatku 100 korun vyzvednout parkovací kartu, se kterou je možné parkovat na modrých a fialových zónách zdarma. Mohou tam tedy parkovat i lidé, kteří v Praze vůbec nebydlí. Toto se vztahuje opravdu pouze na elektromobily, pro vozy s hybridním pohonem to neplatí.

Zdroj info: Parkuj v klidu.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články