PRÁCE 🧰

VIDEO: Bugatti Chiron pokořilo rekordní rychlost 490 km/h

2. 9. 2019 1 min. čtení diskuze (0) Aktuality

Výrobci hypersportovních vozů se předhánějí, kdo dosáhne vyšší maximální rychlosti. Bugatti Chiron nastavilo novou laťku, ačkoliv ne tak úplně čestně.

Bugatti Chiron

Mclaren, Veyron a nyní Chiron

Začal s tím kdysi McLaren, který svůj vůz dokázal v roce 1988 rozhulákat na 388 km/h. Další haló pak přišlo s Bugatti Veyron, které jako první sériové auto pokořilo metu 400 km/h. Do hry se následně vložil ještě Koenigsegg, a s Agerou RS zvládl 457 km/h.

Teď si Bugatti nárokuje další rekord. Chiron totiž pokořil další hranici, kterou byla rychlost 300 mil za hodinu, tedy 482,7 km/h. Tento cíl byl překročen o 4,77 mph. V pro nás optimálnějších jednotkách tedy výsledná rychlost činila 490,48 km/h.

Upravená aerodynamika a zkrácená zadní část

To je z pohledu řidiče hodně solidní kalup a není divu, že je to vlastně další rekord. Jenže ono to vítězství mezi produkčními automobily není zase tak čisté, jak se může zdát. Vůz byl totiž poměrně dost upraven a to zejména ve smyslu aerodynamiky. Zadní část byla o 25 centimetrů prodloužena, bylo odebráno přítlačné křídlo a upraveny musely být i koncovky výfuku. Ty byly vyvedeny co nejdál za vůz to šlo. Aby se předešlo průšvihu byla po celou dobu kontrolována vzdálenost podvozku od asfaltu pomocí laseru. Řidiče chránila klec a vše co nebylo potřeba, bylo z Chironu vymontováno.

Šéf Bugatti Stephan Winkelmann následně uvedl, že se další přetahované o rekord v této disciplíně účastnit nebudou. Zatím totiž vždy našli odpověď na jakýkoliv vůz soupeře a zaměří se na zlepšování v jiných oblastech, než je maximální dosažená rychlost.

Zdroj médií: bugatti.

Podobné články